Міраж громадськості у Львівському міськвиконкомі

17 грудня, на сесії Львівської міської ради, депутати затвердили склад виконавчого комітету. А відтак виконком вже складається із шести осіб – міський голова Львова Андрій Садовий, його заступники Віктор Пушкарьов, Андрій Москаленко, Ростислав Дацків, секретар міськради Анатолій Забарило та керуюча справами ради Марта Литвинюк.

Того ж дня міський депутат Валерій Веремчук запропонував збільшити кількісний склад виконавчого комітету до дев’яти осіб, проте мер Львова наголосив, що у цьому випадку до складу виконкому повинні увійти представники громадськості, кандидатури яких потрібно ще погодити.

Від обіцянки міського голови включити до складу виконкому Львівської мерії представників громадськості минуло понад тиждень, а жодної заяви чи запрошення чільників мерії не надходило. Зрештою громадські активісти не з тих, хто чекає запрошення – власною ініціативою змушують Андрія Івановича виконувати свої обіцянки.

Бажають більшого…

23 грудня відбулася колегія Громадської ради при Львівській ОДА, під час якої голова ради Степан Середа запропонував членам ради проголосувати за те, аби при виконкомі міської ради було створено аналогічний орган. Утім рішення не схвалили, бо за нього проголосували лише 4 людини. Натомість на цих же зборах члени Громадської ради проголосували за створення ініціативної групи з проведення установчих зборів з організації аналогічного органу при виконкомі міської ради.

«Має бути відкритий і прозорий процес створення Громадської ради. До її складу повинні увійти учасники АТО, волонтери, представники правозахисних організацій.  Офіційно від міського голови Львова не було ніяких пропозицій щодо входження до виконкому. Та й ми на таку ідею дивимось доволі критично, оскільки один-три представники громадськості завжди будуть в меншості і вони ніколи не наберуть необхідної більшості для затвердження питань. Це завуальований політичний піар і заспокоєння громадськості, але ми цього так не залишимо, –  повідомив у коментарі кореспонденту Дивись.Інфо член Громадської Ради при Львівській ОДА Рустам Курбанов.

У Громадській Раді при ЛОДА повідомляють, що оскільки пропозиції від міського голови не було, то пропонувати кандидатів до виконкому не будуть, але наполягатимуть на створенні Громадської Ради при Львівській міській раді. «Одразу зголосилося вісім членів ГР, які готові створити  ініціативну групу з проведення установчих зборів з необхідність створення  аналогічної Ради при ЛМР», - підсумував  Р. Курбанов.

Ще перед засіданням ГР, було обрано трьох кандидатів, які ймовірно  могла б Рада рекомендувати міському голові Львова Андрію Садовому. «Це були Андрій Швайка, Андрій Болюбаш та Андрій Базилевич, але  прийняли рішення жодного з кандидатів не підтримувати», - повідомив Андрій Болюбаш, голова ГО «Розвиток Громади».

Свою кандидатуру одразу ж зняв і заступник голови правління Львівської громадської організації "Львівтрансзахист" Андрій Швайка, оскільки Громадська рада при ЛОДА вирішила нікого не рекомендувати на посаду члена виконкому Львівського міськвиконкому. «Основним посилом наших зборів було звернення до міського голови Львова Садового створити Громадську раду при міській раді», - наголосив А. Швайка у коментарі Дивись.Інфо.

Зазначимо, що у Львівській міській раді ніколи не було Громадської ради, яка б контролювала дії та рішення працівників Ратуші.

Перші пішли

Журналісту Дивись.Інфо вдалося з’ясувати, що лише дві особи офіційно повідомили про свою участь у конкурсі на місце у виконкомі Львівської міської ради. Втім наголошуємо, що ми і надалі досліджуватимемо цю тему, аби зберегти рівність усіх кандидатів.

Юрій Мартинюк, заступник керівника «Народна Самооборона Львівщини»

Юрій-Мартинюк

Юрія Мартинюка підтримало понад 15 громадських організацій, а також депутати Львівської міської ради, зокрема, попередньо фракції партій УКРОП,Блок Петра Порошенка та «Народний контроль». «Якщо міський голова Львова Андрій Садовий вирішить прислухатися до цієї ініціативи і внесе мою кандидатура на розгляд міських депутатів, то в подальшому буду робити усі необхідні дії для того, щоб працювати в тому режимі, як того вимагає Закон України», - повідомив Дивись.Інфо Ю. Мартинюк.

Святослав Товстига, керівник ГО «За якісний транспорт»

10356018_816016678484040_2155113610106587780_n

Святослав Товстига кілька років поспіль у Львові разом з однодумцями знаходить і вирішує проблеми переважно транспортної галузі міста. «Зараз нас чекає низка транспортних питань, які має розглядати виконком, а тому сподіваюся ситуація зміниться як тільки зможемо стати частиною виконавчої гілки влади», - розповів кореспонденту Дивись.Інфо С. Товстига. Громадський активіст наголошує, що основну увагу під час роботи у виконкомі звертатиме на питаннях транспорту, ЖКГ та інфраструктури міста.

Додамо, що рішення про додаткових членів Львівського міськвиконкому мер міста та депутати будуть ухвалювати вже у січні-лютому 2016 року.

Андрій Сорока, Дивись.Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: