Світовий банк допоможе жінкам Львівщини швидше виявляти ракові захворювання

Проект Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей»  почали реалізовувати в Україні з червня цього року. Передовсім основне завдання проекту – реформування системи охорони здоров’я у восьми регіонах країни, серед яких і Львівщина.

Кошти Світового банку розподілені при затвердженні угоди про позику між Україною та Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку. Так, на Львівську область виділено 10 мільйонів 150 тисяч доларів. Більшу частину цих коштів буде спрямовано на закупівлю діагностичного обладнання для онкоцентру, районних скринінгових центрів та цитологічних лабораторій.

За гроші Світового банку на Львівщині планують впровадити електронний реєстр жінок, що дасть змогу лікарю швидше зорієнтуватися, яку пацієнтку потрібно передовсім запросити на огляд та відстежити частку жінок Львівщини, які пройшли обстеження. Передбачено запровадження електронного реєстру на первинному, вторинному та третинному рівнях: у лікарських амбулаторіях, жіночих консультаціях, скринінгових центрах та онкоцентрі, також у цитологічних лабораторія, таким чином процес отримання результатів аналізів буде оптимізовано.

Також у рамках проекту заплановане проведення інформаційної кампанії для промоції ранньої діагностики та заохочення жінок віком від 18-65 років пройти безкоштовне обстеження, з метою виявлення та попередження розвитку раку шийки матки та раку молочної залози, оскільки це і є запорукою їхнього здоров’я. “Без активного вболівання жінок за своє здоров’я придбане сучасне діагностичне обладнання не виправдає очікуваних сподівання. Адже якою б технікою не був оснащений медичний заклад, якщо жінки не прийдуть на обстеження, не розумітимуть важливість ранньої діагностики, то поступку у попередженні захворювань не буде” – зазначає консультант з управління субпроектом Христина Пак.

Наразі відібрали консультантів, які допомагають департаменту охорони здоров’я в реалізації субпроекту. Щотижня проводяться засіданням групи управління проектом, де консультанти, працівники департаменту та лікарі детально обговорюють усі дії та заходи, передбачені у субпроекті. «Найближчим часом почнемо впроваджувати систему моніторингу скринінгу патології шийки матки і грудної залози на первинному, вторинному та третинному рівнях. А для цього потрібно провести організаційно-технічне забезпечення діяльності міжрайонних скринінгових центрів у Червонограді, Самборі, Стрию, Дрогобичі та у Львові», - зауважила у коментарі  Дивись.Інфо консультант з управління субпроектом Христина Пак.

Передбачено придбати та розподілити витратні засоби для цитологічного скринінгу між центрами в містах та районах, реорганізацію наявних онкологічних відділень у міжрайонні скринінгові центри й налагодження їхньої роботи. Згодом фахівці створять електронний реєстр для обміну інформації між центрами, що сприятиме підвищенню якості  та ефективності лікування раку, зниженню рівня інвалідизації, збільшення радикальності терапії шляхом затвердження порядку до обстеження і відбору хворих для лікування.

Медики також планують ввести в практику застосування спеціальних комбінованих щіточок для взяття мазка, методику фарбування мазка за технікою рідинної цитології, що збільшить результативність діагностики та зменшить кількість неінформативних мазків. Заплановано встановити обладнання для широкого мамографічного скринінгу на цифрових мамографах у міжрайонних центрах та Львові.  Також лікарі планують освоїти мамографічний 3D-томосинтез  і стереоскопічну біопсію для діагностики ранніх форм раку молочної залози, що не пальпуються.

«Більшість обладнання буде придбано через міжнародні конкурсні торги за правилами Світового Банку. Зокрема буде закуплено гінекологічні крісла, операційні столи, кольпоскопи, мікроскопи, електрохірургічні блоки, а також апарати УЗД та цифрові мамографи», - розповіла Христина Пак.

Лікарі очікують, що після реалізації проекту частка нововиявлених випадків раку молочної залози на Львівщині, виявлених на початковій стадії, зросте на 30%. Кількість органоощадних операцій на молочній залозі зросте до 25%, а при раку шийки матки – 10 %.

Проект завершується у вересні 2017 році, і є найменший по тривалості з усіх областей-учасників, проте чи не найважливіше завдання субпроекту – налагодити роботу превентивної онкології так, щоб вона ефективно працювала і по завершенні реалізації субпроекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: