Львівська облрада проситиме КМУ фінансувати галузь профтехосвіти із держбюджету

Депутати фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» проаналізували проект бюджету Львівської обласної ради на 2016 рік. Ми усвідомлюємо, що цьогоріч час диктує нові виклики, пов’язані із напруженим політичним та економічним становищем в країні. Проведення АТО, необхідність протидіяти можливим терористичним загрозам на Львівщині, підтримка поранених та родин воїнів АТО є пріоритетними у сьогоднішньому формуванні витрат. Про це йдеться у позиції фракції у облраді, пише Дивись Інфо.

"Водночас, різко знизився рівень життя соціально незахищених верств населення: літніх людей, інвалідів, дітей-сиріт і напівсиріт. До вразливої групи додались родини загиблих на Сході України, воїни, які повернулись скаліченими із зони бойових дій та родини тих, хто сьогодні захищає нас від російської агресії. Усі вони не можуть залишитись без нашої підтримки. Про них забути сьогодні – це скоїти злочин проти власних громадян, які нам довірили своє життя.

Так, бюджетом передбачені 22,7 млн. гривень на Комплексну програму соціальної підтримки учасників АТО, але…

Програма компенсації пільгового проїзду передбачена лише для залізничного транспорту. Ми наперед провокуємо конфлікти, коли водій маршрутки може висадити учасника чи пораненого воїна АТО через те, що у того не буде коштів сплатити за проїзд? Чи пенсіонера, який заледь виживає на ті знецінені вщент копійки, що виплачує йому держава? Такі випадки вже неодноразово виливались на шпальти газет та соціальних мереж. І провина за це ляже на депутатські плечі.

Субвенції з державного бюджету на компенсацію пільгового проїзду для окремих груп населення перекладено на місцеві бюджети. Давайте думати над тим, щоб від зміни джерел компенсацій не постраждали люди.

Зеновій Шептицький, депутат від фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» вніс пропозицію - напрацювати досконалий механізм відшкодування пільгового проїзду в громадському транспорті незахищеним верствам населення. Але ця пропозиція не була врахована членами бюджетної комісії.

Ще один серйозний виклик ситуації в країні – молодь, яка втрачає віру у зміну ситуації на краще в Україні і не бачить на Батьківщині свого майбутнього. Загроза наступної хвилі міграції молодих людей за кордон сьогодні висока, як ніколи. Здивувала позиція авторів проекту. На обласну програму забезпечення молоді житлом Комісія з питань, охорони здоров’я, материнства, соціального захисту, молодіжної політики, фізичної культури та спорту пропонувала виділити 1 млн. 210 тисячі грн.. Однак, в програмі передбачено мало не 1/5 частина! Лише 215 тис. Львівщина без підтримки молоді – це регіон без майбутнього.

І знову ж таки, вивчаючи потреби у робочій силі, перш за все, такій, що є гостро необхідною для розвитку країни, ми чомусь нехтуємо і залишаємо сам на сам з проблемами систему профтехосвіти. Юристів, економістів, тощо у країні є з надлишком. Україні бракує фахівців прикладних «земних» спеціальностей: токарів, слюсарів, швачок, працівників харчової промисловості, сфери обслуговування. А що ми бачимо в програмі бюджету? Професійно-технічні училища, розташовані в містах обласного значення передаються з Держбюджету на обласне фінансування. І ті кошти, що закладені в бюджеті на 2016 рік, з урахуванням інфляції є не просто недостатніми, а критичними. Навчання треба провести і навчальний рік завершити. Без грошей це неможливо.

Депутати від фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» пропонували звернутись до Кабміну щодо повернення фінансування галузі профтехосвіти до Держбюджету. Водночас, Департаменту освіти і науки, як розпорядникові коштів, упорядкувати кількість ПТУ в тій чи іншій спеціальностях за потребами трудового ринку.

Наразі, реакції на пропозиції не отримали", - йдеться у заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: