На Грибовицькому сміттєзвалищі рукотворна екологічна катастрофа, а не витік гудронів

Про це сьогодні 14 січня під час прес-конференції повідомив голова комісії з небезпечних відходів громадської ради при Державній екологічній інспекції у Львівській області Юрій Дмитришин певен, інформує Дивись.Інфо.

За його словами, 11 січня на Грибовицькому сміттєзвалищі стався не витік кислих гудронів, а прорив небезпечних відходів, що утворився унаслідок рукотворного прориття каналу в дамбі.

«Ми заявляємо, що це рукотворна катастрофа, яку спровокували ті люди, які вивозили кислі гудрони. Спочатку насосами гудрони перекачували з озера в ліс і там зливали. Пізніше, ми підозрюємо, що цим людям було не вигідно використовувати багато бензину, тому вони взялися за технологію прориття каналу в дамбі. Спочатку вода з гудронного озера сочилася маленьким струменем, пізніше шар ґрунту розмився і вода пішла великим напором з озера в ліс. Нині багато кілометрів лісу затоплено гудронною водою», - сказав Юрій Дмитришин.

Зазначимо, що речовини які попали в річку Малехівку відносяться до 2-го класу небезпеки. В селі Малехів отруєні всі колодязі, ця вода потрапила і у водозабірник, з якого 2 вулиці села беруть воду. Нині вона непридатна до споживання.

Юрій Дмитришин додав, що на цю рукотворну техногенну катастрофу не відреагували рятувальники, поліція і прокуратура Жовківського району.

«Ми вимагаємо звільнити з посад прокурора Жовківського району, начальника Жовківського відділення поліції та начальника Жовківського районного відділу ГУ ДСНС України у Львівській області, у звязку з бездіялінстю по цій справі», - додав він.

Своєю чергою голова громадської ради при Державній екологічній інспекції у Львівській області Марко Шпікула сказав, що ініціативною групою, яка виїжджала на сміттєзвалище для оцінки ситуації, було зафіксовано факти закопування і ліквідації слідів злочину, а також виявлено вантажівки ЛКП «Збиранка».

Нагадаємо, гудронові озера належать ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Він збанкрутував, тому шкідливі водойми без нагляду, а цим користуються крадії. Директора товариства й досі не можуть знайти.

Гудрони можуть красти, щоб спалювати, адже вони мають високу тепловіддачу. Крім того, гудрони добавляють у бітум і з цього роблять асфальт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: