«Крик національного сумління» чи «нещадна сатира на Польщу»?

У Києві Андрій Бондар та Володимр Єрмоленко презентують переклад нашумілого польського роману Вітольда Ґомбровича «Транс-Атлантик». Про це повідомила прес-служба Видавництва Старого Лева.

У середу, 27 січня, у київській книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) відбудеться презентація роману «Транс-Атлантик» одного з найнеоднозначніших польських письменників - Вітольда Ґомбровича. Переклад книги, у віртуозному виконанні Андрія Бондара, тільки-но з’явився на полицях. Видало книгу «Видавництво Старого Лева». За що поляки люблять і ненавидять Ґомбровича? Чому «Транс-Атлантик» зазнав нищівної критики на батьківщині автора? Про це та багато іншого говоритимуть письменник, перекладач Адрій Бондар та один з найпрогресивніших українських філософів – Володимир Єрмоленко. Початок о 18:30.

Чому Бондар взявся за переклад саме цього польського автора здогадатися нескладно: «У Польщі люблять Вітольда Ґомбровича. У Польщі ненавидять Вітольда Ґомбровича. У Польщі ставляться до нього з небайдужістю, - каже Андрій. - У Польщі - культ Ґомбровича, але культ якийсь дивний, некультовий.  Це не Сенкевич, не Кохановський, не Словацький і навіть не Міцкевич. Із них усіх встигли поробити пам’ятники, пам’ятнички, монументики, бюстики, іконки, медальйончики. Освячені історією, ці постаті належать до безсумнівних національних цінностей. З Ґомбровичем набагато важче. Це анти-Міцкевич і анти-Словацький. Перший польський письменник, який спромігся сказати полякам правду про них». І хоча  «Транс-Атлантик» – єдиний твір Ґомбровича, всі події якого розгортаються поза межами Польщі, проте саме зв’язок з Вітчизною залишається осердям, в яке автор спрямовує вістря свого гротескного письма.

Як писав про твір сам Ґомбрович,  «Транс-Атлантик» є потроху всім, чого бажаєте: сатирою, критикою, трактатом, грою, абсурдом...» Свого часу роман спровокував  гостру критику Ґомбровича з боку співвітчизників. Проте саме ця оповідь (як кожна добра метафора) може сказати про них більше, аніж те, що лежить на поверхні.

Вітольд Ґомбрович - польський письменник, драматург. Народився в 1904 році у селищі Малошиці у заможній родині. За кілька років разом із родиною переїхав до Варшави, де здобув середню освіту. Згодом закінчив Варшавський університет (отримав ступінь магістра в галузі права), також вивчав філософію та економіку у Парижі. Тривалий час під час другої світової війни жив в Буенос-Айресі (Аргентина), де працював банківським службовцем. До Польщі так і не повернувся.Помер у 1969 році від приступу астми.

ermolenko_bondar trans_poster-web

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: