Порядок призначення та надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Впродовж минулого року до управління соціального захисту Львівської міської ради надійшло понад 483 тис. звернень. Основну частину запитів склали звернення, що стосуються призначення субсидій.

Нагадаємо, що 1 жовтня 2015 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2015 № 752 «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», згідно з якою внесені зміни до Порядку призначення житлових субсидій. Мета ухвалення таких змін – скасування низки факторів, які унеможливлювали чи гальмували процес призначення субсидій.

Зокрема, Постановою врегульовано такі питання:

  1. Скасовано необхідність обов’язкового відкриття особових рахунків з оплати житлово-комунальних послуг на особу, яка звертається за призначенням субсидії. Відтепер субсидія призначатиметься одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особові рахунки на оплату послуг, чи ні.

Зокрема, орендарям житла субсидія призначатиметься на підставі рішення відповідної комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства лише на підставі договору оренди без необхідності відкриття на орендарів особових рахунків.

  1. Визначено вичерпний перелік документів, які враховуються комісією при прийнятті рішення про призначення субсидії з урахуванням осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають. Скасовано необхідність обстеження домогосподарства у разі наявності одного з документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих (довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку), акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці). У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, рішення про надання субсидії приймається комісіями після обстеження умов проживання сім’ї.

Ця новація надасть можливість отримати субсидію, приміром, пенсіонерам, з якими зареєстровані дорослі діти, які фактично не проживають, не підтримують зв’язків з родиною тощо, повідомляє прес-служба ЛМР.

  1. Надано можливість призначати субсидію сім’ям, які зареєстровані в одному житловому будинку (на одній житловій площі), але ведуть окреме господарство та сплачують за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки – на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
  2. Дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), у яких не менше року проживає троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надано можливість призначати субсидію, виходячи з кількості дітей, які фактично проживають у житловому приміщенні (будинку), з урахуванням дітей, які не зареєстровані в ньому.
  3. Розширено перелік доходів, які не враховуються для призначення субсидії, зокрема:

- оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії;

- грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, отримані учасниками антитерористичної операції у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції;

- отримана учасниками антитерористичної операції у період та/або після безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції благодійна допомога, незалежно від розміру та джерела походження.

Відповідно до прийнятої постанови, умови надання субсидій значно спрощені, а саме:

подається лише два документи – заява та декларація;

скорочена форма заяви та декларації (лише одна сторінка кожна);

термін призначення субсидії – 12 місяців;

автоматичне призначення субсидії на наступний термін сім’ям, які їх отримують.

При оформленні субсидії зняті обмеження щодо майнового стану (окрім витрат, зокрема, на придбання житла, дороговартісних товарів тощо на суму понад 50 тисяч гривень), щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні, щодо здачі в найм житлового приміщення, наявності у володінні членів сім’ї кількох транспортних засобів.

Для отримання детальнішої інформації щодо призначення субсидії слід звертатись до районних відділів соціального захисту управління соціального захисту Львівської міської ради.

Контакти відділів соціального захисту районів міста Львова:

 

 
Галицький: тел.: 261-44-50
Личаківський: тел.: 235-71-62
Залізничний: тел.: 295-82-28
Франківський: тел.: 237-50-81
Шевченківський: тел.: 252-28-40
Сихівський: тел.: 254-64-80

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13 до 19 год.; вівторок-четвер – з 08 до 19 год.; п’ятниця – з 09 до 14 год.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі он-лайн та дізнатись більше інформації про різні види допомог можна на сайті «Львів соціальний»: http://social.lviv.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: