У Львові на Сихові облаштували сквер із тактильною плиткою для незрячих

У Львові на Сихові люди понад рік захищали площу перед школою від забудовника. Тепер тут – сквер, який назвали сквером Гідності. Його зробили доступним для всіх, зокрема, і для людей з особливими потребами.

Перед школою на Сихові планували збудувати чотириповерховий супермаркет. Люди знесли загородження, чергували, а ще зібрали гроші для облаштування скверу і натиснули на міську владу, щоб та допомогла. Разом з активістами групи «109» мешканці домоглися від міста дослухатися до людей з особливими потребами. Вперше у Львові поклали тактильну плитку.

На її закупівлю і будівельні роботи міськрада надала 700 тис. грн. Плитка із виступами попереджає незрячу людину про перешкоду, що слід зупинитися і пошукати перепону. А плитка у смужку вказує шлях. По тактильній плитці легше везти дитячий візочок.

Також у цьому сквері немає бар’єрних перешкод. Це дозволяє людям у візку самостійно пересуватися, пише «Радіо Свобода».

«Ми би хотіли, щоб було звичайною нормою те, що будь-який простір проектується для всіх людей. Не варто виділяти когось з вадами чи без вад. Ми будемо дотримуватись принципів універсального дизайну. Тобто, дизайну для всіх», – сказав активіст групи «109» Маркіян Максимюк.

Зазначимо, тактильну плитку в Україні виготовляє лише один виробник. Вона вдвічі дорожча, ніж звичайна, однак і стійка.

Зараз у Вінниці її почали класти на зупинках громадського транспорту. Тим часом у Львові активісти вимагатимуть зважати на потреби людей з певними фізичними вадами при проектуванні міського простору і облаштовувати територію, зручну для всіх львів’ян.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: