Львівщина залишилась без державних коштів на ПТУ

На Львівщині є проблеми із фінансуванням професійно-технічних училищ. Минулого року ПТУ фінансувались з обласного бюджету за рахунок субвенцій із державного бюджету, а цього року таких субвенцій поки що не передбачено, тому влада області робитиме усе можливе, щоб добитись від держави фінансування на цю галузь. Про це Дивись. Інфо повідомила заступник директора департаменту фінансів – начальник управління фінансів гуманітарної сфери Світлана Наконечна.

Наконечна розповіла, що у 2015 році загальна сума субвенцій становила 480 мільйонів гривень.

"Це ціна питання для області. На 2016 рік ми робили розрахунки на 570 мільйонів гривень. Це, звичайно, хороша сума. Якщо б нам дали 570 мільйонів, або ж хоча б, 480 мільйонів гривень, то ситуація була б кращою, аніж є зараз", - каже Наконечна.

Вона розповідає, що на обласному бюджеті залишається приблизно 22 установи, а 30 установ передається на фінансування із бюджетів міст обласного значення, де левовою часткою є місто Львів.

У бюджеті міста Львова передбачається 218 мільйонів гривень, що у порівнянні із минулим роком є приростом на 28 мільйонів. Фактично, Львів повністю передбачає видатки на фінансування галузі професійно-технічної освіти, які розташовані у місті Львові.

"Є проблеми із фінансуванням двох установ, які тепер переходять на рівень фінансування міста Львова. Для них потрібно 7 мільйонів, а Львів передбачає наразі 4,5 мільйони гривень", - повідомила Наконечна.

За її словами, загалом у обласному бюджеті на 2016 рік передбачено 99 мільйонів гривень для фінансування галузі на перше півріччя 2016 року.

Наконечна запевняє, що у області із початку року усі установи почали фінансуватись вчасно й проблем із виплатою заробітної плати немає.

"Проте департамент освіти буде розглядати питання про впорядкування мережі, її оптимізації", - каже Наконечна. Оптимізовувати мережу планують, виходячи із потреб ринку праці.

"Ми розраховуємо на те, що буде допомога із державного бюджету. Якщо ж ні, то будемо перерозподіляти кошти у бюджеті, щоб заклади не залишились без фінансування", - повідомила Наконечна.

Вона пояснює, що про таке рішення офіційного Києва стало відомо у ніч прийняття Державного бюджету України.

"Було відомо про такі плани за два-три дні, ми лобіювали це через народних депутатів, але… На нашу точку зору, така передача на місця зроблена не зовсім професійно", - каже заступник директора департаменту.

"Можна дискутувати над питанням, чи це мають бути субвенції чи ні, але у цьому питанні повинна бути не регіональна, а саме державна політика", - каже Наконечна.

Вона пояснює, що у професійно-технічних училищах є навчальний компонент – загальна середня освіта. Як правило, діти поступають у ПТУ після 9 класу і два роки ще навчаються на загальній середній освіті, а вже тільки один рік йде професійно-технічна освіта. Держава взяла на себе фінансування загальної середньої освіти, починаючи із 1 класу, тому мала б фінансувати галузь і до 11 класу включно.

"Ми вважаємо, що методологічно держава повинна вести цю політику до кінця, якщо не у професійно-технічній освіті, то хоча б у навчальному компоненті загальної середньої освіти", - пояснює Світлана Наконечна.

Також чиновниця розповіла про справ стан у області щодо фінансування закладів ПТУ.

За її словами, у Бориславі сесія про уточнення показників бюджету запланована лише на кінець січня. Саме на ній і буде вирішуватись питання про фінансування закладів у Бориславі.

"Борислав планує закласти 2,5 млн грн на перший квартал 2016 року. Загалом потреба на рік складає 11 мільйонів. На перший квартал вони повинні знайти кошти, адже це уже їх повноваження. Ми можемо говорити про правильність чи неправильність цього закону, але він є і його потрібно виконувати", - каже Світлана Наконечна.

"Аналогічна ситуація у Дрогобичі – кошти ще не передбачені і ще навіть немає натяків на те, коли буде проводитись сесія про уточнення показників обласного бюджету", - повідомила Світлана Наконечна.

У бюджеті Нового Роздолу передбачали половину коштів від потреби, у Самборі – на перший квартал, у Стрий ще не передбачили жодних коштів, а у Червонограді 11 млн на 5,5 місяців.

"По суті, ціна питання для області - 500 млн грн., а це не 50 млн. Для Львівщини 500 мільйонів гривень – це дуже багато, тому ми сподіваємось на те, що буде допомога із Держбюджету", - підсумувала Наконечна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: