Ростов-на-Укрпошті або як знищують державне підприємство у Львові

З березня 2015 року обов’язки директора Львівської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» виконує Ростов Микола Васильович, який призначений в порядку переведення із Закарпатської дирекції. Працівники пошти та депутати Львівської обласної ради наголошують – за період керівництва Львівською дирекцією Ростов М.В. відзначився низкою порушень та конфліктних ситуацій, що викликали соціальну напругу в суспільстві. Кореспонденти Дивись.Інфо з'ясовували деталі.

Звернення в облраді як поштовх ще раз заговорити про проблему

Депутати Львівської обласної ради 26 січня 2016 року проголосували за звернення до в.о. гендиректора державного підприємства «Укрпошта» щодо перевірки діяльності Миколи Ростова на посаді в.о. директора Львівської дирекції «Укрпошти».

У зверненні щодо перевірки нинішнього керівника Львівської дирекції «Укрпошти», яке озвучив депутат Львівської обласної ради, керівник комісії з питань законності, правоохоронної діяльності, дотримання прав людини та військових проблем Михайло Дзюдзь, зокрема наголошується на тому, що «п. Ростов М.В. почав свою роботу із перешкоджання волонтерській діяльності, скерованій на допомогу учасникам АТО, яка була налагоджена його попередниками, виселення волонтерів із приміщення «Укрпошти», звільнення працівників з роботи та створення умов для звільнення з особистих мотивів».

Депутати Львівщини вказують, що щодо діяльності М.Ростова на посаді в.о. директора Львівської дирекції «Укрпошти» відкрито кримінальні провадження, встановлені факти порушень у його діяльності перевірками Територіальної державної інспекції з питань праці. Депутати вказали, що процеси реорганізації, запроваджені Ростовим, викликали багато проблем щодо скорочення працівників, зменшення якості надання поштових послуг.

Львівська облрада просить провести всебічну перевірку діяльності керівника Львівської дирекції «Укрпошти» та в разі необхідності звільнити його з посади.

Ініціатором такої заяви став депутат Львівської обласної ради від м. Червоноград Володимир Ткачик, який у коментарі Дивись.Інфо повідомив, що з призначенням Миколи Ростова розпочалася оптимізація ЦПЗ у Червонограді з перенесенням його до Жовкви, що на думку громади, є невмотивованою і нерозумною. «Раніше, щоб пошту розвезти потрібно було проїхати 190 кілометрів, а зараз – 270 кілометрів. В Червонограді була прибуткова пошта, а нас приєднали до неприбуткової – в Жовкві, але ж Червоноград – місто обласного підпорядкування... Працівники пошти висловили недовіру новому керівнику, депутати Львівської облради розглянули це питання на комісії. Ми хочемо будувати країну, говоримо про реформи, але як вони проводяться – це вже інше питання», - зауважив В. Ткачик.

Червоноград

Колишній керівник ЦПЗ №7 м. Червонограда п. Дмитро працював на посаді з грудня 2014 року. Чоловік розповідає, що з приходом Миколи Ростова на роботу до Львівської області почалися проблеми на підприємстві.

«Мені як керівнику структурного підрозділу ставили завдання зменшити кількість працівників пошти, прикриваючись красивою термінологією: «оптимізація», «укрупнення доставних дільниць» тощо. Центр поштового зв’язку №7 був достатньо прибутковим, тому я не вбачав доцільності звільнення працівників і не виконував усних наказів директора, крім цього у ЦПЗ була можливість виплачувати працівникам індексацію заробітної плати але Ростов не дозволив цього зробити», - розповідає п. Дмитро.

Також п. Дмитро вважає, що показники економічного росту Львівської дирекції, які на сьогодні п. Ростов представляє як свою заслугу на підприємстві сумнівними: «це – фікція скерована на підміну понять, з травня 2015 року зросли тарифи на надання послуг поштового зв’язку, міжнародні пересилання прив’язані до курсу долара, а курс постійно зростає, то де ж тут заслуга Ростова як менеджера? – її не існує. Але якщо взяти в кількісному вимірі обсяги наданих поштових послуг, то вони суттєво зменшуються в порівнянні з попередніми періодами і в цьому зменшенні вже є особиста заслуга в.о. директора М. Ростова».

«З першої своєї наради у березні 2015 року керівник бачив «неймовірне» поповнення бюджету підприємства за рахунок здачі в оренду приміщень Укрпошти. На жаль, за понад 17 років стажу роботи в галузі поштового зв’язку п. Ростов так і не дізнався, що приміщення, які використовує Укрпошта в основному їй не належать, а відповідно до законодавства 70% вартості оренди перераховуються Фонду держмайна, тому така здача в оренду приміщень нічого окрім породження корупційних схем на підприємстві не принесе, а доходи отримані у такий спосіб явно не вплинуть на розвиток підприємства», - зазначає співрозмовник Дивись.Інфо.

Екс-керівник пригадує, що ще до призначення М. Ростова отримав розпорядчий документ із Львівської дирекції щодо здійснення мобілізаційної підготовки ЦПЗ №7 м. Червоноград, а коли він прибув займатись мобілізаційною підготовкою у Львівську дирекцію (був новий керівник), то отримав догану.
Пізніше Дмитра за наказом Ростова М.В. звільнили, але наразі чоловік має рішення про поновлення на роботу та скасування дисциплінарного стягнення. Втім повернутися на своє місце роботи екс-керівник не може, оскільки такого ЦПЗ вже немає.

Щодо сумнівної реорганізації Центру поштового зв’язку м. Червонограда було зібрано близько 3 500 підписів працівників і мешканців, 32 громадські організації підписались проти такої реорганізації та під вимогою щодо доцільності перебування М. Ростова на займаній посаді.

29 грудня 2015 року у приміщенні Червоноградської міської ради відбулась нарада, на якій М. Ростов намагався аргументувати реорганізацію, але ці намагання лише підтвердили її необґрунтованість. Працівники пошти наголошують, що керівник Львівської дирекції не навів належним чином обґрунтованих відповідей на проблемні питання викликані такою реорганізацією.

Серед таких проблем були: кадрова, економічна, транспортна складова, проблематика порушення поштової безпеки в частині забезпечення соціальних виплат та ін. На поставлені питання керівник відповідав плутано не по суті проблеми або взагалі уникав відповідей. Така сумнівна підготовка керівника державного підприємства до важливих реорганізаційних процесів викликала обурення серед присутніх.

11 січня року у ЦОС м. Червоноград відбулись збори трудового колективу (організовані М. Ростовим) на яких підтримано збереження ЦПЗ у м. Червоноград та визнано роботу М. Ростова незадовільною.

«Згідно оцінки комплексної перевірки проведеної 2014 році, роботу М. Ростова у Закарпатській дирекції визнано незадовільною в частині забезпечення доходів підприємства. Діяльність М. Ростова у Закарпатській дирекції в частині порушення законодавства відображена у рішенні Апеляційного суду Закарпатської області від 1 липня 2008 року», - пише на своїй сторінці у Фейсбуці Богдан Сорока.

Самбір

Реорганізація пошти викликала хвилю обурення і в Самборі. У Львівській дирекції вирішили, що потрібно об’єднати два ЦПЗ – Самбірський і Дрогобицький з центром у Дрогобичі.

Колишній начальник ЦПЗ№2 у Самборі Віктор Дяченко розповідає Дивись.Інфо – в перші дні роботи Миколи Ростова на посаді керівника Львівської дирекції «Укрпошти» постало питання про оптимізацію пошти в регіоні.

«Я одразу сказав, що скорочувати штат працівників не буду, оскільки це гірський район, що ускладнює роботу поштарів, на що отримав відповідь «це проблеми листонош», - каже В. Дяченко. Ініціативи подальшого розвитку пошти від начальника ЦПЗ у Самборі – в обласному центрі не чули, натомість перестали індексувати заробітну плату працівників.

Екс-керівник ЦПЗ розповідає, що в червні минулого року провів збори трудового колективу на яких обговорили питання проблем з зарплатою та реорганізації центру. Після того Віктора Дяченка звільнили (він - батько двох маленьких дітей), але Апеляційний суд це рішення скасував, опісля знову було звільнення і 17 лютого на наступному засіданні суду, можливо, буде поновлення на посаду в ЦПЗ №2, якого вже нема.

На сьогодні є рішення Залізничного, Галицького районних судів м. Львова, Пустомитівського районного суду Львівської області, рішення Апеляційного суду Львівської області, щодо скасування незаконних наказів винесених М. Ростовим Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 04.11.2015 р. встановлено факт належного виконання начальником ЦПЗ №7 м. Червоноград своїх посадових обов’язків. Саме йому Микола Ростов оголосив дисциплінарне стягнення за перебування у Львівській дирекції для узгодження планів мобілізаційної підготовки ЦПЗ м. Червоноград у випадку війни.

Відкриті кримінальні провадження щодо діяльності Ростова М.В. на посаді в.о. директора Галицьким та Залізничним райвідділами поліції Львова, а також у поліції Самбора, слідство по яких триває.

Проведеними перевірками Територіальною державною інспекцією з питань праці у Львівській області та ГУ Держпраці у Львівській області встановленні факти порушення законодавства України, що мали місце з боку М. Ростова.

Волонтери – на вихід!

Волонтери «Допоможи фронту», які активно допомагають військовим на передовій восени минулого року попросили звільнити приміщення пошти на вулиці Словацького, що у Львові. Представник громадської організації «Допоможи фронту» Богдан Масляк розповів, що у львівській дирекції Укрпошти пояснили, волонтерів переселяють, бо приміщення головної пошти є режимним об’єктом.

А в Укрпошті розповіли, що ДП «Документ» подало заяву і отримало дозвіл від Фонду Держмайна на оренду приміщення, в якому працювали волонтери. Пізніше у ДП «Документ» повідомили, що не наполягають на оренді приміщення і готові відмовитися від приміщення задля волонтерів. Втім волонтери наразі працюють на вулиці Любінській.

Ростов усе заперечує

Кореспонденту Дивись.Інфо вдалось поспілкуватись із Миколою Ростовим. Усі факти, викладені у зверненні Львівської обласної ради, він заперечує й каже, що це – наслідок політичних ігор його попередників.

"Укрпошту на постійній основі перевіряє аудит Держфінінспекції, - каже в.о. Львівської дирекції. – Без візи ДФІ я не можу вчинити ані майнових, ані будь-яких інших операцій".

На його думку, якщо б справді були виявлені серйозні порушення у роботі, то Держфінінспеція одразу б це питання зупинила.

"Можу сказати, що за доходами за 2015 рік львівська дирекція "Укрпошти" входить у десятку кращих дирекцій в Україні. У нас нема жодних проблем, ми абсолютно самодостатня дирекція", - розповідає Микола Ростов.

Він додає, що "за рішенням" Львівської облради стоять "попередники, які працювали тут до мене по декілька місяців і були звільнені. Вони виходять на окремих депутатів і пробують підігрівати ситуацію". "Вони вчиняють провокації і мені це уже надоїло, якби я почав реагувати на ці провокації, то у мене б не було часу, щоб працювати", - каже Ростов.

В. о. керівника львівської дирекції також відзначає, що "за рік у львівській дирекції була зроблена революція". "У нас виконана програма розвитку на 2015 рік, зараз працюємо над реалізацією такої програми у 2016 році", - каже Ростов.

З його слів, вже у січні, у порівнянні із минулим роком, прибутки дирекції зросли на 10%. "Ми плануємо піднімати заробітну плату працівникам й виплачуємо індексації", - каже Микола Ростов.

На його переконання, інформація про конфлікт із волонтерами є перебільшеною і не відповідає дійсності.

"Я б не назвав це конфліктом. У перший день, коли мене було призначено, я прийшов до волонтерів, які сиділи у залі на першому поверсі, де знаходиться головна каса львівського поштамту. З першого дня ми почали із ними проводити конструктивну роботу про те, що вони не можуть знаходитись біля каси, де проходить за день дуже багато готівки, а, повірте, її є не менше, аніж у "Ощадбанку". Зараз волонтери переїхали у приміщення у зоні аеропорту і ми заключаємо угоду із Фондом держмайна про їх перебування там. Це наше приміщення. Жодних проблем із цим не має і там вони працюють", - пояснив Микола Ростов.

Він також додав, що "це не був конфлікт, а постійна робота із волонтерами".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: