Моя мрія, щоб українці без проблем отримували візи, - генконсул Республіки Польща у Львові

Наприкінці жовтня 2015 року новим Генеральним консулом Республіки Польща у Львові став Вєслав Мазур, який замінив на цій посаді Ярослава Дрозда. Новий генконсул до Львова працював в Одесі та Криму. Журналістам Дивись.Інфо вдалося ексклюзивно поспілкуватися з дипломатом про роботу Консульства, проблеми і перспективи українсько-польських взаємин.

- Пане Консуле, розпочнімо нашу розмову зі статистики. А зокрема, підсумовуючи 2015 рік, розкажіть про те, скільки віз видало Генконсульство у Львові.
- Впродовж 2015 року в окрузі Генерального консульства у Львові, Івано-Франківську та Ужгороді ми видали 380 087 віз, тобто на 34 239 більше, аніж попереднього року, що становить 9%. Також ми надали 28 303 дозволів на малий прикордонний рух, це приблизно на тисячу менше, аніж в 2014 році. В 2015 році ми відмовили у 23 075 поданнях на візу. Це значить, що в Консульстві за рік прийняли 400 тисяч осіб. Якщо говорити в розрізі, то видали 197 400 національних віз (більшість віз на роботу), 182 тисячі – шенген-візи, 55 тисяч 736 – бізнесові, 4 180 – туристичні візи.

- Яка причина відмов у видачі віз?
- Головна причина відмов – це підробка документів або невірна ціль поїздки за кордон. Найбільше відмовили для тих, хто подавав на національну візу з метою роботи. Але варто зауважити, що кожна особа, яка отримала відмову має право звернутися до консула повторно з апеляцією, але таке відбувається дуже рідко. Бо ми завжди вказуємо причину відмови.

- Чи стало легше працювати Консульству з початком роботи візових центрів у Львові, Ужгороді та Івано-Франківську? Вони себе виправдовують?
- Завдяки візовим центрам ми стали більше видавати візи. На прикладі одного дня, у Львові ви прийняли 1200, в Івано-Франківську – 650, а в Ужгороді – 300 осіб. Це більше 2 тисяч осіб в день, такого раніше не було. Візові пункти змінили свої приміщення, стали комфортними. Ми менше приймаємо людей в Консульстві, а отже більше маємо можливість видати віз.

- Охочі отримати візу нарікають на те, що важко зареєструвати анкету на сайті. Чи знаєте Ви про таку проблему?
- Так, знаю. Ми на сайті залишили по 20 номерів на візу-шенген і на національну візу, тому що хочемо, щоб люди прийшли до Пунктів прийому візових анкет. Знову ж таки повторюся, задля того, щоб покращити якість нашої роботи. До ППВА можна зареєструватися електронною поштою та телефоном.
Хочу заспокоїти українців, що з новою владою у Польщі правила подачі документів на візу не змінилися, все залишається як і було.

- Нарікають люди і на тих так званих «рішайл» біля Консульства, які пропонують свою допомогу в оформленні анкет...
- Я нічого з тим не можу зробити, це справа правоохоронних органів міста. Моя справа – щоб біля Консульства не було черг, а не буде черг, то не буде тих людей, які пропонують свою допомогу. Я відповідаю за те, що відбувається на території Консульства.

- А чи зустрічалися Ви зі львівськими міськими та обласними чиновниками? Про що говорили?
- Так, зустрічався і з керівником Львівської ОДА Олегом Синюткою ми навіть домовилися про проведення економічного форуму. Губернатор передав мені програму розвитку Львівщини і ми зараз її вивчаємо. Найважливіше, щоб співробітництво між Польщею та Україною лише покращувалося.
Хочу подякувати першим особам за ті наміри налагоджувати контакт з Польщею. Вже домовилися про те, щоб українці більше дізналися про досвід децентралізації в Польщі.

- Які проекти реалізовуватимете у Консульстві, можливо, щось зміниться?
- Я в Україні працюю 9 років. Спочатку в Одесі, потім в Криму, тому мені не потрібно вчитися. Роботу Консульства знаю. Нам вже вдалося у Львові зменшити черги, більше видаємо віз, але моя мета – видавати в консульському окрузі 3 тисячі віз на день.
Кожне місто має свою специфіку роботи, тому я так багато спілкуюся з місцевими.

- Асоціація підприємців і роботодавців Польщі пропонує надати право на постійне проживання в країні одному мільйонові іммігрантів, у тому числі українцям. На Вашу думку, чи спричинить це чергову трудову хвилю?
- Важко говорити, про це розмовляють в Європейському Союзі, але узгодженого рішення що робити немає. Це має бути європейська політика, а не однієї держави. За моїми спостереженнями, у Польщі є полегшення для українців. Нещодавно був в одному з навчальних закладів Жешуву, то з 60 студентів – 15 були з України. Тішуся, що у Польщі не має проблем в української молоді.

- А польський бізнес зацікавлений приходити в Україну?
- Важко відповісти на це запитання. 10 березня проведемо економічний форум і з’ясуємо. Все залежить від України, як тут відбуватиметься стабілізація. Добре, що є підтримка з боку керівництва області, а потім подивимось які будуть результати. Наразі, що можу сказати - зустрічався з польськими та українськими підприємцями, то зацікавлення є, але що буде – подивимось.

- Як зараз працює зона прикордонного малого руху? Чи планують у Польщі її розширення?
- Зона прикордонного руху працює. Українці, які живуть в зоні 30 кілометрів від кордону можуть на стільки ж в’їжджати в Польщу. Про розширення цієї зони мова не йде, бо найголовніше над чим працюємо – щоб не було візового режиму з Україною.

- То коли ж можна очікувати безвізовий режим?
- Польська влада робить все, щоб безвізовий режим був. Якщо буде все добре і в Україні стабілізується ситуація, то є шанс, що 1 січня 2017 року буде безвізовий режим. Але основне, щоб була стабільність.

- За час роботи у Львові встигли познайомитися з містом?
- Хоч у Львові я працюю понад три місяці, але міста ще не встиг побачити. Я в роботі сім днів на тиждень, в суботу-неділю маю зустрічі. А живу я недалеко від консульства – за два кілометри. Знаю, що у Львові є на що подивитися, є де смачно поїсти, думаю, як буде більше часу, то обов’язково прогуляюся старою частиною Львова.
…Моя мрія, щоб українці консульського округу побачили мою роботу, щоб полегшилася робота з візами, а ще щоб більше було українсько-польських культурних заходів, бо Консульство живе не лише питанням віз. Минулого року ми виділили на культурний напрямок роботи 300 тисяч євро, а це і зустрічі, конкурси, концерти, обміни. То ж щоб не було – Польща залишається надійним другом України, яким завжди допоможе і підтримає.

ДОВІДКА
Вєслав Мазур народився 12 вересня 1952 р. в с. Нове-Ґрохоліце (Мазовецьке воєводство). Одружений – дружина Ґражина і має дорослого сина, які живуть у м. Варшаві.
У 1977-1981 рр. навчався у Варшавській Політехніці, на Механіко-технологічному факультеті, який закінчив зі званням інженера-механіка.
У 2004-2006 навчався у «Collegium Civitas», на факультеті міжнародних відносин, спеціальності «дипломатія», де здобув звання маґістра.
Дипломатичну кар’єру розпочав з 1989 р, тоді протягом чотирьох років працював в посольстві в Улан-Батор (дипломатичний ранг: ІІ секретар).
З 1997 по 2003 р. працював керівником Консульського відділу Посольства РП у Каїрі (дипломатичний ранг: радник).
Український період в дипломатичній роботі консула Вєслава Мазура розпочався у 2006 р., коли він став Генеральним консулом РП в Одесі. Цю посаду обіймав до 2010 року.
У 2010 став Генеральним консулом у новоутвореному Генеральному консульстві РП у Севастополі. Після анексії Криму Росією провів евакуацію консульства 8.03.2014 р.
29 жовтня Вєслав Мазур став новим генконсулом Республіки Польща у Львові, який замінив на цьому дипломатичному пості Ярослава Дрозда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: