Панькевич скерував до Львівської обласної ради проект звернення про заборону транзиту російських вантажівок

15 лютого 2016 року уповноважений фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді Олег Панькевич від імені фракції скерував до облради проект звернення до центральних органів влади про заборону транзиту вантажного транспорту територією України. Свободівець пропонує на найближчій сесії звернутися до Президента та уряду щодо офіційного запровадження дзеркальних санкцій до РФ у сфері вантажних перевезень.

У зверненні йдеться:

"Як відомо, з 1 січня 2016 року Російська Федерація застосовує особливі заходи контролю за транзитними перевезеннями товарів з України територією Російської Федерації до третіх країн. Такі перевезення дозволено тільки через один пункт пропуску на кордоні між Республікою Білорусь та Російською Федерацію. Запровадження вказаних обмежень Російською Федерацію є очевидним порушенням принципів міжнародного права, а також угод СОТ.

Більше того, за повідомленням Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, останнім часом міжнародні українські автоперевізники повідомляють про відмову російської сторони в оформлені вантажів, які прямують до Узбекистану, Таджикистану, Киргизстану, Монголії та Туркменістану.

Негативні економічні наслідки встановлення Російською Федерацією нових правил транзиту очевидні. Зокрема, транспортне плече збільшилося на відстань близько 500 км. Відповідно, транспортні витрати зростають до 50 відсотків, зростає вартість товарів.

Водночас з початку 2016 року у відповідь на жорстку та упереджену транспортну політику РФ Республіка Польща не продовжила угоду з нею про транзит великогабаритного транспорту. У зв'язку з цим, великовантажні автомобілі держави-агресора масово перетинають білорусько-український кордон на Волині і прямують транзитом на Закарпаття на українсько-угорський та українсько-румунський кордони. В Україні ці вантажівки долають близько 550 км територією трьох областей: Волинської, Львівської та Закарпатської. Це завдає значної шкоди дорогам, які й так перебувають в незадовільному стані, а також довкіллю.

Враховуючи наведене, вимагаємо, щоб транзит комерційного автотранспорту Російської Федерації через територію України було офіційно заборонено на урядовому рівні. Бездіяльність уряду в питаннях запровадження симетричних санкцій проти країни-окупанта підриває довіру західних партнерів. Позиція України у цих питаннях не може бути більш лояльною, ніж позиція країн, щодо яких така агресія відсутня.

Прийняття офіційного рішення про заборону транзиту російських вантажівок через територію України є важливим також в контексті врегулювання суспільного збурення та блокування транзиту громадськими активістами.

Запровадження дзеркальних транспортних обмежень - це адекватний та необхідний крок для захисту інтересів держави".

Прес-служба ВО "Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: