У центрі Львова руйнують 145-річний будинок, аби збудувати багатоповерхівку

У центрі Львова та у буферній зоні архітектурної спадщини ЮНЕСКО, на розі вулиць Чайковського-Стефаника, руйнують 145-річний будинок, аби збудувати на його місці 5-поверховий адміністративний будинок (згідно із паспортом об’єкту). Як вказано на карті забудов Львова, яку створили в Львівській міській раді, на цій території має відбутися реконструкція з розширенням існуючих нежитлових приміщень за рахунок надбудови під адміністративний будинок зі вбудованими приміщеннями.

Повідомляє Дивись.Інфо

За словами депутата Львівської міської ради та члена комісії архітектури містобудування та охорони історичного середовища ЛМР Тараса Чолія, жодних дозволів на знищення будинку не існує, а дозвіл на реконструкцію не передбачає повне руйнування об’єкту.

«Для того, щоб довести законність чи незаконність цих робіт, потрібно отримати  всі вичерпні документи, які є на цю будівлю. Коли до нас звернулись мешканці Львова, ми вийшли на об’єкт і побачили, що працівники демонтують дах та верхній поверх. Тут не виявили жодного документа для проведення робіт. Робітники та охорона також не мали жодних документів на право перебування на цьому місці. Відтак було вирішено викликати поліцію, щоб подати заяву про вчинення правопорушення. Пізніше приїхали представники забудовника, які привезли якісь копії документів, зокрема, декларацію на початок робіт з реконструкції», - сказав Тарас Чолій.

Активістка руху «Народна дія» Ірина Юзик зазначила, що нещодавно в Інтернеті з’явилося оголошення щодо продажу квартир за адресою Чайковського, 31. Тобто у тому самому будинку, де нібито має бути адміністративна будівля.

«Так, у соцмережах представлена візуалізація абсолютно нового п’ятиповерхового будинку, в якому вже продають квартири по 1400 доларів за метр квадратний», – сказала Ірина Юзик.

Юрист Віталій Білоус розповів, що будинку незаконно присвоїли 3-тю категорію складності, що дозволяє її знести, але ж насправді будинок є 4-ї категорії складності, яка забороняє його руйнування та перебудування, бо перебуває у ста метрах від пам’ятки національного значення – Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.

«Ми написали дві заяви в поліцію, звернулись до прокуратури та керівника ЛОДА Олега Синютки. Також ми подали запит до Мінкульту: чи вони погоджували якісь документи, бо ця будівля у зоні історичного ареалу, і вони би мали погоджувати таке», - розповів юрист.

Зазначимо, що цим будівництво займаються три фірми — ТзОВ «Два кольори», ТзОВ «Рока», ТзОВ «Скекнер».

Довідка:

Двоповерхова кутова будівля за адресою: Чайковського, 31 не є пам’яткою архітектури, втім, має 145 років і є історично цінною. На початку ХХ століття там по черзі розташовувалися видавництва газет Kurjer Lwowski,  Gazeta Lwowska, Gazeta Poranna. Також можливо там працював Іван Франку.

2016-02-19+12-17-42

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: