Львівщина: новий курс на розвиток туризму

Туризм – одна з найбільш динамічних галузей Львівської області й зараз є усі підстави для того, щоб міста Трускавець, Моршин та селище Східниця отримали статус курортів загальнодержавного значення з відповідними пріоритетами. Про це напередодні наголосив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. За його словами, у Плані розвитку Львівщини до 2020 року наголос зроблений саме на розвитку туристичної галузі регіону. Зокрема, йдеться про вдосконалення туристичної інфраструктури, створення нових туристичних продуктів, збереження архітектурної спадщини та розвиток мистецтва.

Про сьогоднішній стан та першочергові кроки у розвитку туристичної галузі Львівщини в бліц-інтерв’ю кореспонденту Дивись.Інфо розповів новий (на посаді 3 тижні) начальник управління туризму та курортів департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації Роман Теребенець.

- Як оцінюєте туристичний потенціал Львівщини?
- На сьогодні 36% українців жодного разу не виїжджали за межі свого регіону. Відтак більша частина людей необізнана з туристичними можливостями своєї області. Львівщина має що показати, але не вміє себе правильно позиціювати й саме це зараз будемо вирішувати. Ми розуміємо, що від туризму залежать надходження до бюджету й у нашому регіоні ця галузь має величезний потенціал для розвитку. Це й багата архітектурна спадщина, й потужні природно-рекреаційні зони, що дозволяють побудувати сильний бренд «Львівщина», залучити нові туристичні потоки. Зараз ми працюємо над низкою пілотних проектів, які власне й підвищать популярність й впізнаваність області як в Україні, так і за кордоном.

- Львівщина комплексно може стати туристичним об’єктом за прикладом Львова?
- Спершу турист приїжджає до Львова, бо Львів - це уже розкручений бренд. Тепер нашим завданням є розвинути бренд «Львівщина», показати гостям усі принади області, нашу етнічність та багату культурну спадщину. Люди багато знають про Львів, але мало про те, що можуть отримати у Карпатах або Трускавці.

igor-melika-28-29-07-12-vododil-26

- І що для цього робитимете?
- Зараз розробляємо ряд інфраструктурних проектів щодо розвитку Карпатського регіону, будемо розбудовувати мережу туристичних шляхів, маркуватимемо як нові маршрути, так і ті, що уже добре відомі мандрівникам. Також цьогоріч плануємо створити мережу туристичних кемпінгів європейського типу. Перший такий кемпінг може з’явитися біля с. Хащованя Сколівського району. Потрібно розуміти, що все це потребує додаткових коштів, тому залучатимемо спонсорів, писатимемо проекти на міжнародні програми. Спільно з громадськістю хочемо відновити туристичний притулок біля «Сколівських Бескидів».

- Як триває робота з залученням іноземного туриста?
- Тут важливим фактором для нас є участь у всеукраїнських та міжнародних туристичних виставках. Два тижні тому Львівщина брала участь на виставці в Ізраїлі – ми, разом з мером Трускавця Андрієм Кульчинським, були єдиними представниками від України на міжнародній арені. Подібні виставки допомагають напрацювати контакти, бо багато спілкуємось з представниками туристичних фірм. Хорошого результату також дають прес-тури Львівщиною: минулого тижня приїжджали журналісти з Києва, а цього тижня організовуємо тур журналістам з Латвії.

- З якими напрацюваннями повернулися з виставки в Ізраїлі?
- На цій міжнародній виставці «ІМТМ 2016» нам вдалося представити такий вид туризму, як Roots Travel – відновлення родинних зв`язків. Ми нагадали світу про минуле народу, історія якого була перервана Голокостом: тоді нацисти винищили на Львівщині тисячі людей тільки за те, що вони були євреями. Зараз ми можемо змінити ставлення до людей, які загинули або змушені були виїхати, можемо допомогти ізраїльтянам та іншим народам відновити родинні зв’язки, які залишились у Львівській області.
Крім того, нам вдалося налагодити контакти з низкою ізраїльських турфірм, які зацікавлені у відкритті нового туристичного напрямку – Львівщини. Будемо спільно організовувати фан-тури Львівською областю для туристичних агентів Тель-Авіву, що притягне сюди новий туристичний потік.

- Все ж проблема розвитку туристичної привабливості залежить і від стану доріг.
- Справді, з цим у нас проблеми, наші дороги відлякують потенційних інвесторів. Та й подорожуючі не можуть нормально дістатись до багатьох цікавих туристичних зон. Зокрема, йдеться про дорогу Львів-Самбір-Ужгород, де туристи попросту не доїжджають до Борині, Турки чи Розлуча. Цьогоріч її обіцяють відремонтувати, надіємось, що так і буде.
Зараз бачимо, що проблему доріг почали помалу вирішувати, уже можемо доїхати до Славського, Волосянки. А до кінця 2016 року мають повністю добудувати автомобільну дорогу, яка з`єднає Закарпатський та Львівський туристично-рекреаційні регіони та дозволить комфортно подорожувати.

pidhirtsi0

- Завершуючи нашу коротку розмову, можете сказати – все ж куди найбільше їдуть туристи на Львівщині після Львова?
- Зараз популярним є одноденний туристичний маршрут відомими в області замками «Золота підкова Львівщини». Багато туристів їдуть на рекреаційний бальнеологічний курорт у Трускавці, ну й, звичайно, це наші Карпати, які славляться як гірськолижним спортом, так і цікавим літнім відпочинком.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: