«Свобода» подарувала Садовому букварі

25 лютого 2016 року під час пленарного засідання Львівської міськради депутат-свободівець Андріян Гутник подарував лідеру партії «Об’єдання Самопоміч» Андрію Садовому шкільні «Букварі», аби той передав їх депутатам-однопартійцям які не знають державної мови. «Свобода» закликала депутатів від «Самопомочі» в усіх місцевих радах розмовляти виключно українською. Інакше - це публічна наруга над державною мовою та грубе порушення чинного мовного законодавства.

Конституція України визначає українську мову, як єдину державну мову. Законодавством встановлено обов’язковість її застосування у офіційному мовленні органів державної влади та місцевого самоврядування.

Змушені констатувати – сьогодні у місцевих радах України депутати масово порушують мовне законодавство, а під час роботи сесій застосовують іноземну мову.

Більш того, ці порушення практикуються не лише представниками «Опозиційного блоку» - іноземною мовою у роботі місцевих рад активно користуються депутати від політичної партії «Об’єднання Самопоміч».

Миколаїв, Херсон, Дніпропетровськ, Харків, Одеса – там однопартійці міського голови Львова у офіційному мовленні не спілкуються українською.

Яскравим прикладом стало затвердження Одеською міською радою нового Регламенту. Статтею 4 цього документа визначено, що мовою роботи ради, діловодства та документації є, окрім державної мови, регіональна мова – російська. При цьому, у Регламенті серед обов’язків депутата Одеської міської ради чомусь не зазначено зобов’язання депутата вільно володіти державною – українською мовою та виступати на засідання ради, виконкому чи постійних комісій виключно державною – українською мовою. Слід наголосити, що депутати фракції «Самопоміч» у Одеській міській раді проголосували за цей документ. Сьогодні робота сесій Одеської міської ради ведеться виключно російською мовою. А депутати міської ради від фракції «Самопоміч» виступають під час сесій Одеської міської ради мовою окупанта.

Очевидно, що такі дії з боку депутатів місцевих рад – це публічна наруга над державною мовою та грубе порушення чинного мовного законодавства, яке покладає обов’язок застосування української мови на офіційному рівні.

«Сьогодні ми подарували букварі міському голові Андрію Садовому, аби той передав їх своїм однопартійцям від «Самопомочі», які не знають української мови. Отож, я звертаюся до депутатів усіх рівнів від політичної партії «Об’єднання Самопоміч» з вимогою припинити говорити мовою держави-агресора у органах державної влади та місцевого самоврядування. Закликаємо поважати та виконувати законодавчі вимоги про обов’язковість державної мови в офіційному спілкуванні» – зазначив Андріян Гутник

 

 

 

Прес-служба Львівської міської організації ВО «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: