У Львові шукають художників для оновлення муралю на будинку в рамках декомунізації

Нещодавно до Сихівської РА звернулись мешканці району, які помітили комуністичну символіку – серп і молот – на стіні одного з будинків. Порадившись із експертами, було вирішено зберегти мураль як свідчення епохи, а радянську атрибутику – замалювати. Аби оновити зображення, не знищивши його художньої цінності, у Львові розпочинають збір пропозицій від художників, яким чином це можна зробити. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

«На панно, що на вул. Сихівській, 2, зображено космонавта з голубом в одній руці та серпом і молотом – в іншій. Цю радянську символіку помітили мешканці, які і звернулись до нас. До вирішення проблемного питання ми вирішили залучити експертів», – розповідає голова Сихівської РА Ірина Маруняк.

Так, проректор Академії мистецтв Роман Яців відзначив, що сьогодні це панно – морально застаріле і жодної художньо-естетичної цінності не має, тож його потрібно зняти, а на тому місці розташувати нову композицію. Натомість, Вікторія Сусак, мистецтвознавець із Галереї мистецтв, вважає панно ідеалізованим, а не агресивним, свідченням епохи, яке варто зберегти, замалювавши частину із символікою. Колишній радник міського голови Львова Василь Косів додає: у всіх європейських країнах такі зображення також зберігають, а не ліквідовують, – однак, аби виконати закон про декомунізацію, саму комуністичну символіку все ж потрібно замалювати. Таким чином, вислухавши різні думки експертів, було прийнято рішення про оновлення існуючого зображення.

Зацікавленим художникам слід зголошуватись за адресою: пл. Ринок 1, каб. 115 (управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Львівської міської ради). Власні ідеї щодо оновлення зображення необхідно подати в електронному варіанті до 20 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: