Львівська облрада витратить 11 млн грн на сільське господарство

Протягом наступних п’яти років на Львівщині реалізовуватиметься Комплексна програма підтримки та розвитку агропромислового виробництва. За цей час в області мають з’явитися нові кооперативи та фермерські господарства. У 2016 на реалізацію програми передбачили 11 млн грн.

Агропромисловий комплекс є одним із ключових для Львівської області, в якій близько 39% мешканців проживають у сільській місцевості і чимало з них обробляють землю. За словами Тараса Вервеги, депутата фракції «Об’єднання «Самопоміч» в ЛОР, розроблена департаментом АПК програма є дієвою підтримкою малого сільськогосподарського виробника.

«Виділяючи сьогодні, по суті, невеликі кошти – 11 млн грн на програму (хоча це в двічі більше, ніж у минулому році), в загальному розраховуємо отримати ресурс у розмірі 75 млн грн, використовуючи різні джерела – державний бюджет, приватні структури, які беруть участь у програмі, міжнародні донори, – розповідає Тарас Вервега, голова Комісії з питань АПК та євроінтеграції. – Як на мене, підхід, де маючи 11 млн грн з бюджету області ми залучаємо майже в 7 разів більше, може служити прикладом для того, як можна ефективно використовувати кошти для інших програм і збільшувати ресурс».

У рамках програми 1,5 млн грн виділено на відшкодування відсотків за кредитами, залученими суб’єктами господарювання агропромислового комплексу на виробничі потреби, оновлення матеріально-технічної бази. Ще 1 млн грн з бюджету області передбачено на збереження та відтворення родючості ґрунтів.

8,5 млн грн виділено на поворотну матеріальну допомогу, тобто безпроцентні кредити, які будуть надаватися на термін від 1 до 3 років. Мешканці області, фізичні особи та суб’єкти господарювання можуть отримати кредит на розвиток кооперації, на вирощування плодово-ягідної, овочевої продукції, на виробництво молока та м’яса, на розвиток молочних ферм, забійних цехів, на започаткування, розвиток агропромислового бізнесу та на виробничі потреби, придбання основних засобів, оновлення (створення) матеріально-технічної бази.

«Ця програма має дати поштовх для появи нових фермерських господарств, створення нових робочих місць, – зазначає Тарас Вервега. – Це нові господарства, які ми хочемо підтримати, щоб люди почали власну справу. Проект є пілотним, його ще не було ніде в Україні, і якщо ми досягнемо тих результатів, які закладені, це буде прикладом для Львівщини і для розвитку агропромислового комплексу нашої області».

За 5 років реалізації програми заплановано збільшення обсягів виробництва сільськогосподарськими підприємствами на 10%, плодів і ягід на 2%, молока на 10%, м’яса на 9% до обсягів 2015 року, створення 15 кооперативів, запровадження 500 суб’єктів підприємництва – виробників сільськогосподарської продукції тощо.

«Програма є достатньо інноваційна та амбіційна, і до її реалізації можна залучати також додаткові кошти від міжнародних організацій і великих агровиробників, які можуть бути кінцевими споживачами продукції від малих фермерських господарств, – продовжує Тарас Вервега. – Також будуть залучені кредитні спілки, які можуть надати додаткові кредитні ресурси, допомогти методично, та юристи, які допоможуть фермерам у правових нюансах».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: