В Україні тіньовий ринок «лівого» спирту складає 3,6 млрд грн і контролюють його люди «сім’ї»

В Україні тіньовий ринок «лівого» спирту складає 3,6 млрд грн і контролюють його люди «сім’ї»

Об’єднана профспілка ДП «Укрспирт» та трудові колективи державних підприємств спиртової галузі заявили про масштабні злочинні фінансові схеми в спиртовій галузі та спроби за безцінь приватизувати ДП «Укрспирт». Про це вчора під час прес-конференції в «Укрінформ» заявив голова профспілкової організації ДП «Укрспирт» Роман Сметанюк.

«Нас дивує з якою швидкістю міністр агрополітики Олексій Павленко торпедує питання приватизації ДП «Укрспирт», навіть не врахувавши думок та пропозицій ні керівників держпідприємств, ні представників трудових колективів. Головним аргументом на користь приватизації міністр Павленко наводить незадовільний фінансово-економічним стан, банкрутство, відсутність майна на державних підприємствах. Це абсолютно не відповідає дійсності! – спиртова галузь є надприбутковою. В нас є всі підстави стверджувати, що хтось дуже хоче за безцінь і одному монополісту продати, начеб-то збиткову, спиртову галузь», - говорить Роман Сметанюк.

Він додає, що піднімати питання приватизації можна лише після того, як в спиртовій галузі приберуть усі корупційні фінансові схеми та звільнять з керівних посад причетних до розкрадання державних коштів.

«В спиртовій галузі досі діють злочинно-фінансові схеми, які як контролювали так і контролюють люди «Сім’ї». І роблять це через людей, які на керівних посадах в Міністерстві агрополітики та ДП «Укрспирт». За нашими підрахунками обіг «лівого» спирту в Україні – це приблизно 5 тисяч декалітрів/місяць з якого мало б бути сплачено 3,6 млрд грн/міс по акцизу. А з 1 березня акциз зростає – і при таких об’ємах «лівого» спирту держбюджет недотримуватиме вже майже 5 млрд грн./міс.  Потім з цього спирту виготовляють контрафактну горілку -  а це вже подвійні прибутки тих, хто контролює всі ці злочинні фінансові схеми. Це величезні збитки для держави. І  за таких умов жоден іноземний інвестор не захоче заходити в Україну, якщо на внутрішньому ринку паралельно працює тіньових ринок», - наголошує голова профспілкової організації.

Водночас, керівник Струтинського спиртзаводу Василь Задорожний додає, що на прибуткові спиртзаводи почали чинити тиск невідомі, щоб дестабілізувати роботу дежпідприємств.

 

«Менш ніж за півтора року завод вдалось вивести на максимальну потужність роботи. А за підсумками 2015р. економічний результат нашої роботи – це 35 млн. чистого прибутку. Такого результату не було ще ніколи в роботі даного підприємства. Тепер невідомі пробують дестабілізувати роботу нашого підприємства. Така ж ситуація на Вузлівському заводі: на підприємство пробували прорватись невідомі. Ми вважаємо, що все це пов’я зане з тим. що на керівні посади пробують призначити старих ставлеників «регіоналів», довести роботу підприємств до збитків, а потім за безцінь продати. Окрім того, багатьох не вигідно, що ми публічно заявляємо про всі фінансові схеми в галузі», - говорить Василь Задорожний.

 

Профспілкова організація та керівництво спиртових заводів направило звернення про фінансові махінації в спиртовій галузі та причетних до цього осіб керівникові антикорупційної прокуратури, прем’єр-міністрові, міністру агрополітики та народним депутатам. Окрім того, в зверненнях до КМУ представники спиртових держпідприємств просять зупинити спроби розпочати процес приватизації ДП «Укрспирт» та провести прозорий конкурс на посаду керівника даного підприємства. Окрім того, вимагають припинити роботу Ліквідаційної комісії під керівництвом Дениса Чернова, якого у профспілці вважають причетним до банкрутства держпідприємств спиртової галузі.

Окрім того, профспілки та керівники державних підприємств ДП «Укрспирт» озвучили та передали в прокуратуру прізвища осіб, причетних до фінансових злочинних схем і які представляли і представляють інтереси «Сім’ї».

 

Очолювали і сьогодні продовжують контролювати злочинні фінансові схеми в ДП «Укрспирт»:

  1. Олексій Чеботарьов – тіньовий бізнесмен друзів Януковича, похресник наразі ще діючого Генпрокурора Шокіна, сьогодні переховується в Росії, а також Андрій Акіменко – на території України керує цим ОЗУ по виробництву «лівої» горілки.
  2. Зальотін Михайло Вікторович, 05.11.1971 р.н. – колишній правоохоронець, здійснює незаконне СТЗ, оперативно-розшукову діяльність,  вирішує окремі проблемні питання в правоохоронних органах, підпорядковується Акіменку А.П,;
  3. Чернов Денис Миколайович, 1984 р.н. – зараз працює в Міністерстві аграрної політики України, є головою ліквідаційної комісії Концерну «Укрспирт», відповідає за безперебійну роботу підприємств, підконтрольних вказаному ОЗУ; Важливо, що т.зв. ліквідаційна комісія відповідно до постанови КМУ №672 від 2010 року мала завершити свою роботу протягом 6 місяців.  Якраз Денис Чернов тоді був керівником юридичної фірми «БСМ-ПРАВО», яка займалась банкрутством вище згаданих держпідприємств концерну «Укрспирт». А тепер він очолює ліквідаційну комісію і має право призначати керівників державних підприємств.

4.Тімошок Юрій, 1973 р.н. – контролює виробництво та реалізацію не облікованого спирту на під контрольованих спиртових заводах, підпорядковується Акіменку А.;

  1. Антоненко Руслан, 17.12.1974 р.н. – контролює виробництво не облікованого спирту на Бершадському МПД, Юрківському та Бджільнянському спиртових заводах Вінницької області, на даний час співпрацює з Акіменко А., йому і підпорядковується;
  2. Синяков Валерій, 22.12.1972 р.н. один із найбільших покупців не облікованого спирту в зазначеному ОЗУ, тісно співпрацює з Акіменко А. та з Антоненко Р.;
  3. Третіних Сергій, 23.04.1963 р. н. перебуває на посаді заступника начальника управління безпеки – ДП «Укрспирт».
  4. Довбиус Ігор - поновлений по рішенню суду на посаду начальника управління контролю та обігу спирту в ДП «Укрспирт» від 21.01.2016 р.

Двоє останіх членів цього ОЗУ – Третіних та Довбиус, - перебувають в цих схемах ще з 2011 року. Тепер вони займають керівні посади в цій галузі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: