На Львівщині громада повстала проти сільського голови

Невеличке село Грушів, що на Львівщині, розділила навпіл юридична колізія. Частина мешканців відмовляється визнавати сільського голову чинним, мовляв, перемогу на виборах здобув його опонент. Тож вимагають у війта, аби пішов із посади. Якщо ж до них не дослухаються, погрожують перекрити трасу обласного значення.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

За попередні дві каденції до теперішнього сільського голови Грушева Івана Дудича у людей зібралось чимало претензій – стан доріг, екологія і земельні скандали.

«Хай сільський голова нарешті щось зробить з тією дорогою – або зашурує, або домовиться з автодором. Це він у всьому винен – у тих дорогах, у тих скандалах, у тих безпорядках, що зараз кояться», – обурювались грушівчани.
Звинувачують війта навіть у високих тарифах.

«З нашої землі добувається газ. А ціни, які ми платимо за нього, – нереальні», – заявляє місцевий житель пан Віктор.

Люди розлючені та збиті з пантелику судовою тяганиною, яка триває ще від виборів.

Тоді більшість голосів отримав Іван Дудич. Однак, його опонент Роман Данилків заявив про порушення під час голосування. Відтак, Грушівська ТВК прийняла рішення про переголосування на одній із дільниць округу. Та через кілька днів це рішення скасували і переможцем таки назвали чинного голову, Івана Дудича.

«Ми не мали права приймати ту постанову, тож відразу її змінили», – пояснює такі дії голова Грушівської ТВК Марія Дудич.

Тоді кандидат, котрий програв вибори, – Роман Данилків – звернувся до феміди. Cуд відмінив обидві постанови грушівської ТВК. Тож люди вирішили, що Іван Дудич уже не їхній війт. Хоча насправді в протоколі про результати виборів саме він є переможцем, а цього документу ніхто не оскаржував. Тому місцевим невтямки, хто ж має керувати селом.

«Центральна виборча комісія досі не може оголосити, хто ж є головою села», – розповідає грушівчанин Іван.

Тож зараз, згідно із чинним документом ТВК, на посаді – Іван Дудич і підстав називати його нелегітимним головою чоловік не бачить.

«На території села, фактично, проживає дві громади. Частина підтримує одного кандидата, частина – іншого. Так, як і всюди», – каже Дудич.

Та експерти з виборчого права наголошують: суд скасував технічний документ, а не факт перемоги на виборах сільського голови.

«Апеляційний суд скасовує сам протокол засідання комісії. Разом з тим він не скасовує постанову, якою один із кандидатів є чинним головою. Тобто він легітимізовує те, що постанова є чинною», – пояснює юрист ГМ «ОПОРА» Наталія Радиш.

Тож сільський голова і справді є легітимним. Однак люди вірити в це відмовляються і погрожують перекритям дороги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: