На Львівщині вимагають покарати вандалів, які підпалили Жовківський замок

Колектив Державного історико-архітектурного заповідника в м. Жовкві Львівської області оприлюднив звернення щодо акту вандалізму, який стався 23 лютого 2016 року. Вночі, невідомий скоїв підпал одного з вікон в Жовківському замку, з боку пл. Вічевої, пошкодивши стіну та одну з вивісок користувачів приміщень замку.

«Якщо це зробив місцевий житель –  отже  наші зусилля, промоційна та виховна робота зі збереження спадщини, позиція громадськості Жовкви та багатьох суспільних інституцій є недостатньою. У всьому світі шанують історію, нерухомі пам’ятки, як матеріальний слід цієї історії. Жовква – як жодне з інших історичних містечок в Україні, багата на культурну спадщину. Жителі люблять своє місто, але не всі розуміють його цінність. Не кожен вміє шанувати старовину і зберігати її для наступних поколінь. Це стосується багатьох пам’яток в місті.

Скоєна провокація чи акт вандалізму не зупинять нас в роботі щодо збереження культурної спадщини, зокрема, у здійсненні реставрації та приведенні до належного стану Жовківського замку. Ми практично завершили один з важливих етапів реставрації замку і найближчим часом всі жовківчани та гості міста зможуть помилуватись частково оновленим об’єктом.

Пам’ятки є понад часом та політичними чи іншими подіями. Наше місто існує протягом чотирьох століть, тут жили десятки поколінь різних людей, в ньому мирно співіснували різні культури та етноси. А сьогодні це все – наше, українське надбання.

Висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу події, що сталася. Разом з тим це мобілізує нас до ще кращої роботи», – йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: