Львів'ян запрошують на щорічну Шевченківську виставку

У середу, 9 березня, у Національному музеї ім. Андрея Шептицького з нагоди 202-ліття від дня народження Тараса Шевченка розпочнеться виставка шевченкіани. Цьогоріч експозиція продовжить традицію щорічних Шевченківських виставок, що тривають у музеї з 1914 року.

Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська, інформує прес-служба ЛОДА.

"На виставці представлять чотири оригінальні твори Тараса Шевченка із колекції музею, пам’ятки пов’язані з особою Великого Кобзаря, а також вибрані твори із довоєнної музейної шевченкіани, - зазначила Христина Береговська. - Центральне ж місце експозиції займуть графічні роботи художника, виконані у різні періоди творчості, зокрема унікальний рисунок "Се мій батько", а також "Автопортрет", офорти "Притча про виноградаря" й "Вірсавія".

За словами директора департаменту, до раритетних Шевченкових пам’яток у музейній збірці належать і посмертна маска поета та його ручка з пером і автопортрет поета. Цінним надбанням музею й експонатом виставки є також твір Броніслава Залєського (1853), що у дзеркальному зображенні повторює автопортрет Т. Шевченка (1851) з часу геологічної експедиції у горах Кара-Тау.

Представлена на виставці буде і довоєнна образотворча шевченкіана українських художників, які уславили образ Великого Кобзаря у своїй творчості.

Зазначимо, що започаткували музейну мистецьку шевченкіану більшість із заекспонованих робіт. Це, насамперед, "Портрет Тараса Шевченка" невідомого художника (1860-ті), "Портрет дівчини" (1860-ті), алегорична композиція Михайла Тишкевича "Мрії" (1890), "Портрет Т. Шевченка" Гаврила Маляра, "Портрет Т. Шевченка" Ярослава Тишинського та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: