У музеї Шептицького презентують картини відомого художника Івана Марчука

У четвер, 10 березня, у Національному музеї імені Андрея Шептицького відбудеться відкриття виставки Івана Марчука "Генотип вольності", присвяченої 80-літтю від дня народження митця.

Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська, пише прес-служба ЛОДА.

"На виставці представлять 61 твір  із циклів "Пейзаж", "Біла планета", "Погляд у Безмежність", - зазначила Христина Береговська. - Загалом у доробку майстра – близько 5000 картин, котрі перебувають у галереях та приватних колекціях по всьому світу".

Іван Марчук винайшов власну оригінальну техніку, якій придумав назву "пльонтанізм" (від галицького діалектизму "пльонтати" ‒ плести, переплітати). Вона полягає у балансуванні на межі рукотворного і технологічного накладання мазка, й через складність й філігранність виконання практично не підлягає повторенню. Художник систематизував свої роботи в 11 творчих циклів.

Продовж останніх трьох років полотна художника експонувалися переважно за кордоном (Литва, Німеччина, Польща), виконуючи  функцію носіїв народної дипломатії й утверджуючи місце України в європейському та світовому культурному просторі.

Початок виставки о 16:00 год. Триватиме вона до 10 квітня.

Довідка:

Іван Марчук (нар. 1936 р.) – один із найвідоміших українських художників у світі, володар високих звань народного художника України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. За оцінкою британського часопису "The Daily Telegraph" (2007) митець увійшов до списку Ста геніїв сучасності.

Зараз художник живе і працює в Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: