Сотні науковців мітингують у Львові

Сьогодні, 16 березня сотні представників науки та освітяни вийшли на мітинг до пам’ятника Тарасову Шевченку. Головна вимога усіх присутніх – не дати науці в Україні занепасти.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Так, науковці вимагають внести зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо збільшення видатків Національній академії наук України на 725 млн. 43 тис. грн та негайно подати відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради.

Як зазначив Львівському порталу голова Профспілкового комітету  державної установи  «Інститут регіональних досліджень імені академіка Долішнього НАН України» Максим Максимчук, мітингувальники вимагають від уряду не нехтувати вітчизняною наукою.

«Тут зібрались представники академічної науки, тобто науково-дослідних інститутів, які працюють у Західному регіоні в системі Національної академії наук України. Акція відбувається через те, що відбулося значне зменшення обсягів державного фінансування нашої структури наполовину.  Зараз наші установи мають 40-60% необхідного фінансування. Також зменшене державне замовлення на наукові розробки вітчизняних вчених. Очевидно, що ми хочемо звернути увагу уряду, відповідних структур у державі, які курують питання розвитку науки до проблем академічної науки», – розповів він.

Також академік зазначив, що науковці намагаються вирішити це питання і в правовому колі.

«У нас було в Західному науковому центрі  НАН спільне засідання усіх директорів  інститутів, усіх голів профкомів, включно з головою ради і координатором всіх профкомів. Ми прийняли звернення до керівних ланок – до Президента, голови Верховної ради і до прем’єр-міністра України, де  були викладені всі наші вимоги», – зазначив М. Максимчук.

Якщо ж на це звернення владні структури не відреагують, то науковці «проведуть більш масштабну акцію».

«Ми вважаємо,що якщо держава зменшує обсяг фінансування науки, яке і так є не на належному рівні, то це зменшує конкурентність України в майбутньому, тобто підриває підвалини її стратегічного розвитку. У нас є великий кадровий потенціал, майже половина – молодь, і їм забирають перспективу розвитку. Це неприпустимо», – додав М. Максимчук.

Страйки науковців охопили не лише Львів, такі ж акції плануються в Києві, Одесі, Дніпропетровську – у тих місцях, де є наукові центри системи НАН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: