У Львові відбулось офіційне закриття Чемпіонату світу з шахів серед жінок та нагородження нової шахової королеви

У Львові завершився Матч ФІДЕ за звання чемпіонки світу з шахів. За шахову корону змагалися Чемпіонка світу з шахів (2015) українка Марія Музичук та триразова Чемпіонка світу з шахів (2010, 2011, 2013) китаянка Хоу Іфань. З рахунком 6:3 Хоу Іфань здобула перемогу в Матчі та вчетверте стала шаховою королевою світу.

Матч за чемпіонський титул тривав впродовж 17 днів з 1 березня, коли відбулося урочисте відкриття у Львівському театрі опери та балету, до 17 березня, дня офіційного закриття та церемонії нагородження.

За цей час гравчині встигли зіграти 9 партій, з яких 3 завершились перемогою китайської гросмейстерки, решта 6 – нічийним результатом. Найдовшою була сьома партія – тривала більше п’яти годин та завершилась після 81 ходу, найкоротша – четверта партія, - тривала менше трьох годин.

Призовий фонд цього матчу, який становить 200 тисяч євро, буде розподілений таким чином: 60% переможниці та 40% переможеній, тобто Хоу Іфань отримає 120 тис. євро, а Марія Музичук – 80 відповідно.

Протягом шахового Матчу шанс виконати почесний перший хід у партії мали міський голова Львова Андрій Садовий та 6-річна Калина Фурманова, голова Львівського обласного відділення українського фонду реабілітації людей з особливими потребами Ярослав Грибальський та Голова Національного Паралімпійського Комітету Валерій Сушкевич, академік НАН України, директор Українського інституту національної пам’яті Ігор Юхновський та одинадцятикласник Андрій Рабець, Почесний громадянин міста Львова, музикант, лідер гурту «Океан Ельзи», громадський діяч Святослав Вакарчук разом із батьком Іваном Вакарчуком, футболісти ФК «Карпати» Ігор Худоб’як і Володимир Костевич разом з представником одного зі спонсорів Назаром Палідовичем, тренер ФК "Шахтар" Мірча Луческу, ректори Юрій Бобало та Володимир Мельник, «піккардійці» Андрій Капраль, Роман Турянин, та Ярослав Нудик, а також письменник Юрій Винничук.

За цей час Палац Потоцьких, де відбувалось змагання, прийняв понад тисячу глядачів.

У Прес-центр акредитувалось більше 180 представників українських та закордонних ЗМІ, 50 з яких фото та відеооператори і більше 130 журналістів, які записали понад 800 інтерв’ю з гостями та організаторами Матчу.

Пряма трансляція здійснювалась в інтернеті на офіційному сайті Матчу lviv2016.fide.com, на каналі ФІДЕ в YouTube та на каналі “Спорт 1”. Кількість переглядів на каналі ФІДЕ в YouTube склала понад чверть мільйона переглядів, на сайті Матчу досягла майже півмільйона, а на каналі “Спорт 1” охопила кількамільйонну аудиторію.

Церемонія закриття відбулась за участю в.о. Президента ФІДЕ Георгіоса Макропулоса, міського голови Львова Андрія Садового, голови ЛОДА Олега Синютки, кравчинь Марії Музичук та Хоу Іфань.

Учасниць нагородили кубками та медалями, а також цінними подарунками. До слова, кубки і медалі виконані місцевими майстрами з гутного скла. Корона чемпіонки теж ручної роботи, створена з воску за давнім українським методом, який був дуже популярний на півдні України в 18-19 ст. Виконала її Домініка Дика з майстерні «Треті півні».

Після завершення нагородження відбулось також відкриття пам’ятної таблиці, на якій, зокрема, зазначено, що Матч відбувався у Палаці Потоцьких. Також на ній розміщено автографи учасниць змагання Марії Музичук та Хоу Іфань.

Довідка

Українське гутне скло має понад тисячолітню історію. Основними осередками склярства в регіоні вже з раннього середньовіччя були терени Волині й Галичини, натомість наприкінці ХХ ст. у Львівській області налічувалось понад 80 підприємств, які варили скло. В музеях міста зберігаються унікальні зразки традиційної української гути з ХV-XIX ст.  – карафки у формі ведмедя, баранця, скляні барильця, вишукано декоровані набори посуду, виконані склодувами, чия майстерність не поступається гутникам з найбільших світових осередків і передається з покоління в покоління упродовж століть.

Сьогодні готують фахівців з цієї традиційної для регіону спеціальності на єдиній в Україні кафедрі художнього скла у Львівській національній академії мистецтв. Уже понад 25 років кожних три роки до Львова з’їжджаються художники з усього світу, щоб взяти участь у міжнародних симпозіумах гутного скла. Кожен з них залишає в дарунок місту унікальну композицію, а зібрана колекція налічує понад 300 творів митців з 29 країн. Частину з них гості та мешканці міста мають змогу побачити у Музеї скла. Можна сміливо ствердити, що саме гутне скло має підстави претендувати на місце одного з основних брендів міста Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: