СБУ обшукала львівську IT-фірму і вилучила сервери, звинувативши у зв’язках з терористами

Служба безпеки України провела обшук в офісі львівської компанії «Айті-Сфера», під час якого вилучила сервери. 

Про це інформує видання ZIK.

Приводом для обшуку стала постанова Галицького районного суду Львова на «вилучення технічних засобів та пристроїв, які здійснюють аудіомоніторинг, запис і прослуховування телефонних розмов абонентів».

Компанія виправдалася і частину обладнання повернули, однак силовики передумали і збираються знову його вилучити.

Компанія «Айті-Сфера» займається розробкою програмного забезпечення для автоматизації контакт-центрів під торговою маркою Webitel.

«Під час обшуку співробітники СБУ не могли дати чітких пояснень, що конкретно вони шукають, показуючи сайт компанії з інформацією про те, що програмна АТС і колл-центр мають функцію запису телефонних розмов», – розповів директор «Айті-Сфери» Віталій Ковалишин.

Він наголосив, що будь-яке програмне забезпечення для автоматизації колл-центрів, як вітчизняних, так і міжнародних брендів, може записувати розмови. При цьому користувач зобов’язаний попередити абонента про те, що може проводити запис розмови для поліпшення якості обслуговування.

Про це Ковалишин розповів правоохоронцям, проте співробітники СБУ наполягали, що софт «Айті-Сфери» є спеціальним технічним засобом.

Під час обшуку були вилучені два сервери: один – основний сервер розробки щодо Webitel, другий – належить прес-центру Української греко-католицької церкви, на якому розміщуються всі сайти УГКЦ.

«Компанія «Айті-Сфера» на волонтерських засадах здійснювала технічний супровід цього сервера. Вилучення сервера УГКЦ призвело до відключення офіційних інформаційних ресурсів церкви в усьому світі», – пояснив Ковалишин.

Прес-секретар УГКЦ запросив інформацію про причини вилучення їх сервера. В результаті в той самий день співробітники СБУ повернули сервера із сайтами церкви, і їх робота була відновлена. Але вранці 23 березня Ковалишину подзвонили із СБУ і повідомили, що передумали.

«Сервер тоді повернули, щоб церква не піднімала шум. А сьогодні сказали, мовляв, попереджають заздалегідь, що знову заберуть сервер, а нам дали час на те, щоб ми зробили церкві якийсь бекап», – розповів Віталій.

Основний сервер, на якому знаходиться вихідний код програми і менеджер генерації ліцензій на програмне забезпечення компанії, і зовсім не повертали. Його вилучення 11 березня частково паралізувало роботу компанії. Також силовики вилучили три 3G-модема.

«Айті-Сфера» вже звернулася за допомогою до юристів і планує повертати вилучену техніку через суд.

У переліку клієнтів компанії правоохоронці виявили контрагентів Росії і Донецької області.

Ще 15 березня СБУ опублікувала прес-реліз, в якому говориться, що правоохоронці «розкрили шахрайську схему надання послуг міжнародного зв’язку, вилучили спеціальне телекомунікаційне обладнання для фіксації телефонних розмов і відкрили кримінальну справу за ст. 359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) ККУ».

Крім того, як повідомляла СБУ, перевіряється інформація стосовно причетності ділків до надання незаконних послуг зв’язку комерційним організаціям Росії і компаніям, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомили у прес-центрі СБУ у Львівській області, у цьому кримінальному провадженні тривають слідчі дії. Жодна додаткова інформація наразі не оприлюднюється.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: