На кордоні прикордонники України та Польщі відстежили польоти малих літальних апаратів

Аналіз обстановки та прогноз її розвитку вказує на суттєве збільшення кількості спроб використання злочинними групами літаків та малих літальних апаратів, в тому числі дронів, для здійснення протиправної діяльності на державному кордоні з державами-членами Євросоюзу. Такі дії підпадають під ознаки скоєння злочину, передбаченого ст. 334 Кримінального кодексу України «Порушення правил міжнародних польотів». Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ДПСУ.

Чергові дві спроби використання малих літальних апаратів зафіксували українські прикордонники спільно зі своїми колегами з Польщі. Зокрема, польоти МЛА відслідкували на ділянках Луцького та Львівського прикордонних загонів і на суміжній території. Прикордонники двох держав помітили їх за допомогою тепловізійних приладів спостереження. Літальні апарати порушниками використовували в темний час доби, у такий спосіб, скоріш за все, намагаючись переправити товари через державний кордон. По даних фактах були поінформовані підрозділ ППО та взаємодіючі органи. Вже під час прикордонно-представницької зустрічі прикордонники України та Польщі обміняються деталями. В даний час встановлюються особи причетні до цих правопорушень та можливі місця запуску МЛА і скидання товарів.

Відмітимо, що найбільш активно використовуються ділянки кордону в межах Львівської, Закарпатської та Волинської областей. При цьому у минулому році прикордонники у взаємодії з іншими правоохоронними органами затримали 9 малих літальних апаратів. За 2 місяці цього року спільно з співробітниками СБУ та Нацполіції в тилових районах виявлено та затримано 2 пілотів, 2 літаки АН-2 та значну партію контрабандних сигарет.

Зазначена протиправна діяльність має ознаки добре організованого транскордонного характеру, а випадки порушення повітряного простору переважно були пов’язані зі спробами незаконного переміщення через державний кордон тютюнових виробів та незаконних мігрантів.

Аби якісно протидіяти незаконному використанню малорозмірних повітряних суден, окрім тісної взаємодії з вітчизняними та іноземними правоохоронними органами, з кінця минулого року за ініціативи Адміністрації Держприкордонслужби Генеральним штабом ЗСУ залучено літаки Повітряних Сил та вертольотів армійської авіації Сухопутних військ. Повітряне патрулювання здійснюється з мобільними групами Держприкордонслужби на борту. За цей час вже проведено майже 30 патрулювань повітряного простору в здовж державного кордону з державами-членами Європейського Союзу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: