Чи зможуть львів'яни використовувати кошти міста для власних ініціатив?

Вчора, 29 березня, ЛГО "Комітет виборців України" презентувала проект положення "Про громадський бюджет участі" за участі експерта Інституту політичної освіти Тараса Случика та експерта Українського незалежного центру політичних досліджень Івана Лукері.

Бюджет участі - це певна частина видаткової бюджету міста, що визначає міська рада. Її витрачають на те, що вважають за потрібне жителі міста. Йдеться про конкретні роботи у конкретному місці. Але це має бути комунальна власність міста, наприклад парк, школа, дитсадок та ін.

З текстом положення запропонованого проекту положення можна ознайомитись за посиланням. Наразі це єдине положення, котре розроблено за участі експертів і рекомендоване до прийняття місцевим радам.

Експерт Тарас Случик розповів, як кошти міста мешканці зможуть використовувати для ініціатив свої районів.

«З першу фінансування громадського бюджету у місті проводиться за рахунок коштів міського бюджету та інших джерел.  Загальний обсяг бюджету на один бюджетний рік визначається рішенням ради та становить не менше 1% від загальної суми видатків бюджету. Окремі статті бюджету можуть на 100% витрачатися відповідно до правил громадського бюджету. За рахунок коштів громадського бюджету фінансуються проекти членів територіальної громади міста, реалізація яких можлива протягом одного бюджетного року. У випадку, якщо реалізація проекту передбачає використання земельної ділянки, приміщення чи об’єкту, вони повинні належати до комунальної власності. Сесія ради щороку може визначати пріоритетні напрямки для фінансування проектних пропозицій в рамках громадського бюджету», - сказав Тарас Случик.

У Львові організація голосування б найкраще відбувалася он-лайн і оф-лайн додає експерт.

«Найкращий спосіб на офіційному веб-сайті ради шляхом авторизації через систему BankID та бюлетенями в пунктах для голосування.  Крім того, BankID дозволяє чітко ідентифікувати, що саме ви є жителем Львова, членом територіальної громади», - сказав Тарас Случик.

Встановлення підсумків голосування передбачає підрахунок голосів через систему BankID та підрахунок голосів у бюлетенях, відданих за кожну окремо виставлену на голосування проектну пропозицію.

«Пропозиції, які будуть затвердженні рішенням сесії міської ради, підлягають фінансуванню за рахунок коштів громадського бюджету на наступний бюджетний рік», - зазначив Тарас Случик.

Додамо, що під час зустрічі було висунуто ряд пропозицій стосовно змін до типового положення та залишились питання до подальшого обговорення:

Яку суму повинен складати бюджет участі? 

Загалом учасники погодились, що до 1% бюджету розвитку буде оптимальним варіантом. Було запропоновано встановити нижню межу не менше аніж 0,5% від бюджету участі, разом з тим не встановлювати верхньої межі.

Чи повинна міська рада визначати пріоритети проектів, котрі будуть профінансовані?

Думки з цього питання були різними, відтак можемо виокремити кілька варіантів: 1. ЛМР повинна визначати пріоритети проектів, що будуть підтримані 2. ЛМР не повинна визначати пріоритети 3. Пріоритети визначені ЛМР мають рекомендаційний характер 4. Пріоритети повинні визначатись альтернативним способом, до прикладу, на спільній зустрічі представників громадськості, депутатів та виконавчих органів.

Чи потрібно розділяти місто на округи, кожен з яких отримує фіксовану частку коштів бюджету участі? 

Учасники погодились, що є доцільність розділяти місто, наразі є два варіанти поділу: 1. Розділяти місто на 6 районів відповідно до адміністративно-територіального поділу Львова (Галицький, Личаківський, Шевченківський, Залізничний, Франківський, Сихівський райони); 2. Розділити місто відповідно до поділу здійсненого Інститутом міста в рамках проекту "Громади в дії" на 39 мікрорайонів

Який повинен бути спосіб голосування за проекти?

Найбільш зручний спосіб, що дозволить ідентифікувати особу як члена територіальної громади, що має право голосу є голосування онлайн шляхом авторизації через систему BankID. Проте, наразі пропонується запровадити змішаний спосіб голосування, коли проголосувати можна також у облаштованих пунктах для голосування

Хто повинен бути відповідальним за організацію процесу впровадження бюджету участі? Які саме структурні одиниці ЛМР повинні бути залучені до даного процесу? 

Питання залишилось відкритим. Зокрема, є думки, що організацією та адмініструванням процесу повинні займатись громадські організації.

Чи повинно відбуватись широке обговорення з питань бюджету участі у громадах? (Просвітницька кампанія, визначення потреб громади, пошук шляхів вирішення, підтримка в процесі написання проектів тощо). 

Питання залишилось відкритим. Багато з учасників вважає, що таке обговорення є обов'язковим і запровадження бюджету участі без дискусій у громадах із широким залученням мешканців не має сенсу і спотворює сам механізм бюджету участі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: