Скільки м’яса у солдатських консервах: визначать фахівці військового ветеринарного контролю

Одним з завдань, визначених особовому складу об’єднаного центру забезпечення в контексті участі у одному з етапів стратегічних командно-штабних навчаннях із залученням військ «Весняний грім - 2016» є контроль якості продуктів харчування особового складу. Питання насправді надважливе: від того , що споживає у їжу солдат, пропорційно залежить й те, як він виконуватиме свої обов’язки.

– На Міжнародного центру миротворчості та безпеки наші фахівці ветеринарної служби відпрацьовують реальні сценарії дій. Зокрема, нами було відібрано проби продуктів, які призначаються для військових частин, що зараз тренуються на полігоні. Відпрацьовуючи власні навчальні питання, ми діємо у інтересах визначених військових колективів, – розповів заступник начальника об’єднаного центру забезпечення по роботі із особовим складом підполковник Дмитро Коблюк.

За словами начальника ветлабораторії центру забезпечення майора Михайла Гав’юка, фахівці тилового підрозділу виконували аналогічні завдання у зоні проведення Антитерористичної операції. І, до слова, запобігли декільком спробам збуту армії недоброякісних продуктів харчування.

– У 2015 році у зоні АТО ми виявили декілька випадків постачання виробниками неякісних м’ясних консервів. У банках була субстанція, що мало нагадувала свинину чи яловичину, – розповідає офіцер ветеринарної служби. – Тоді, спільно із командуванням підрозділів ми зробили експертне обстеження партій і склали акт-рекламацію. Недоброякісний продукт було повернуто постачальнику. Наскільки мені відомо, було вжито досить жорстких санкцій. Комерційна структура сплатила суттєвий штраф і більше до війська продукти не постачає.

На полігоні ветеринарні лікарі центру забезпечення, окрім виконання безпосередніх обов’язків із санітарного та ветеринарного контролю харчових продуктів, готують також і собі зміну. У польовому виході задіяно групу курсантів, які проходять підготовку за програмою «ветеринарне забезпечення військ» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Одномісячне військове стажування передує випускним іспитам та присвоєнню офіцерського звання «лейтенант».

– Крім теорії військові ветлікарі повинні досконально знати практичний процес, – розповідає курсант Тарас Ром. – До прикладу, сьогодні проводили санітарно-бактеріологічні дослідження м’ясних консервів для одного з підрозділів за допомогою обладнання санітарно-бактеріологічної лабораторії АЛ-3. За органолептичними, хімічними та бактеріологічними показниками підтверджено, що консерви відповідають ДСТУ і їх можна використовувати для приготування їжі. Також, з продовольчого складу військової частини здійснили відбір зразків круп, борошна та сухофруктів. Вивчаємо умови та термін зберігання продуктів, пересвідчуємось, що у сипучих продуктах нормальна консистенція, вологість, відсутні сторонні домішки, пліснява, комахи тощо. Якщо ці параметри в нормі – тоді дозволимо видачу продуктів на польові кухні.

Майбутні військові ветлікарі, які вже досконально вивчили матеріальну базу та технічні характеристики дорученої техніки, наголошують, що їх польова лабораторія розрахована для автономної роботи у полі упродовж місяця. Розхідні матеріали та реактиви виробляються в Україні. Можна робити понад 100 різноманітних розгорнутих та прискорених аналізів.

підполковник Володимир Скоростецький

Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: