Клумбу біля статуї Матері Божої відновлять за проектом 1903 року

У понеділок стартують роботи з відновлення клумби на просп. Свободи, поблизу статуї Матері Божої, відповідно до проекту архітектора Арнольда Рерінга. Завершити планують ще до Великодня. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Арнольд Рерінг – ландшафтний архітектор європейського масштабу, який упродовж 1870-1913 років втілював бачення Львова як міста-саду – опрацював близько 200 проектів міських зелених насаджень (парків, центральних бульварів, скверів, приватних садів). Окрім клумби, його авторства у Львові також Стрийський парк, парк Залізна вода, Личаківський парк та низка скверів, серед яких і сквер Св. Юра, де сьогодні уже дещо порушено авторську задумку.

Проект реконструкції клумби розроблений кафедрою містобудування Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» на підставі історико-містобудівних досліджень, дотримуючись первісного вигляду. Це єдиний партер у Львові, який, попри те, що безліч разів змінювався, зберіг загальний обрис та ідентичний паркан із часів закладання. Після реконструкції буде відновлено структуру, видовий склад та колористику клумби. Загалом мають намір висадити близько 3,5 тис квітів, серед яких бегонія завжди квітуча, гейхера гібридна, альтернантера прекрасна, цинерарія морська, юка нитчата та інші. На реалізацію усього проекту заплановано витратити 280 тис грн з міського бюджету.

«За допомогою кафедри містобудування Львівської політехніки, у грудні минулого року нам вдалося отримати певні цікаві світлини та інформацію: виявилось, що ще у 1903 році у нас за проектом ландшафтного дизайнера Арнольда Рерінга було сформовано надзвичайно красиву клумбу в центрі міста. Тобто обриси є, паркан є, але наповнення не відповідає вимогам центру міста. Враховуючи інформацію Львівської політехніки, управління екології Львівської міської ради розробило технічне завдання на відновлення цієї клумби. Ми максимально врахували видову рослинність за проектом, колірну гаму. Вважаємо, що місто Львів має відновити цю культурну спадщину, аби ця клумба була не менш гарним витвором ландшафтної архітектури, аніж інші об’єкти авторства цього архітектора», – розповів керівник міського управління екології та благоустрою Андрій Галушка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: