Кошти на спорт розділятиме громада

Задля прозорого та чесного розподілу коштів на потреби спорту при управлінні фізичної культури та спорту ЛОДА буде створена громадська рада. Таке рішення стало результатом громадського обговорення, ініційованого депутатом фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській обласній раді Юрієм Огоновським.

Громадські слухання стали майданчиком для діалогу між спортивними федераціями, активістами, депутатами Львівської обласної  ради та представниками профільного управління Львівської державної обласної адміністрації.

Чий спорт кращий?

«У ручному режимі комусь даються гроші, комусь ні, одних допускають до фінансування, інших ні, – прокоментував реалії життя управління фізичної культури та спорту ЛОДА Олександр Козловський, керівник федерації Айкідо Йосінкан, голова громадської ради при управлінні молоді та спорту Львівської міської ради. – Кого допускають, того і просять про підтримку. На громадські обговорення прийшло понад 100 осіб, з яких 90% – люди під 70 і за 70 років. Такий дивний у нас спорт у Львівській області. Звісно, спорт для всіх – і для пенсіонерів, і для дошкільнят. Але спорт у Львівській області не можуть представляти люди, які мали би вже давно бути на пенсії. Однак, чимало таких сьогодні привели – Обласний спортивний комітет запросив своїх старих друзів для підтримки».

Основне питання, яке цікавило спортсменів, – принцип фінансування діяльності організацій з обласного бюджету. Адже, кошти, які виділяються на розвиток фізичної культури та спорту області є дуже великими – понад 20 мільйонів.

Куди йдуть кошти?

Чимало запитань виникає і до спортивних федерацій, які фінансуються з бюджету області. Як переконують громадські активісти, Федерація дзюдо проводить заходи на дуже слабкому рівні.

«Ми спілкуємося з батьками і самі бачимо ситуацію, що склалася, – розповідає Олексій Кучеренко, спортсмен-дзюдоїст, громадський активіст, організатор спортивних подій. – Немає популяризації дзюдо зі сторони федерації. Вже два роки немає легітимного президента, оскільки не було зборів на переобрання. Федерація вже два роки не подається на жодні конкурси в міську раду. Ці кошти могли би використовуватися на розвиток дзюдо».

Громадські активісти розробили конструктивний план, щоб популяризувати дзюдо в області та забезпечити ефективне використання коштів.

«При підтримці ГО «Еволюція суспільства» ми готові надавати всю технічну допомогу при організації заходів, висвітлювати це медійно, працювати над популяризацією цього виду спорту, – продовжує Олексій Кучеренко. – Окрім цього, ми пропонуємо створити контролюючий орган при Федерації дзюдо, який буде стежити за розподілом коштів, організацією та проведенням заходів».

Вирішення проблеми – у публічному управлінні

Чимало актуальних проблем можна вирішити, якщо перекласти розподіл коштів з обмеженого кола осіб на відкриту громадську раду. У цьому переконаний Роман Федишин, президент федерації гандболу у Львівській області, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській міській раді, який запропонував збільшити фінансування спортивної галузі на 20 млн грн і створити громадську раду.

«Я поважаю керівника управління фізичної культури та спорту ЛОДА, – розповів Роман Федишин. – Але у Львівській міській раді є позитивний досвід, який можна запозичити. При управлінні молоді та спорту успішно працює громадська рада. Коли виносяться важливі програми, на яку необхідне фінансування, вона обговорюється на громадській раді. Туди входять представники федерацій олімпійських та неолімпійських видів спорту, присутній керівник управління. Але головну роль виконує громадська рада. У нас гарячі дискусії, але ми знаходимо порозуміння, тож проблем немає уже багато років. Після того, як була створена громадська рада, суттєво збільшилося фінансування спортивної галузі».

Результат уже незабаром

На думку ініціатора зустрічі Юрій Огоновський, створення громадської рада при управлінні фізичної культури та спорту ЛОР – це конструктивне рішення. Тим паче, що новостворена рада буде вирішувати не тільки питання розподілу коштів між спортивними організаціями.

«Громадська рада – це той орган, який не є зафіксований жодними законодавчими актами, але має реальний вплив, – зазначає Юрій Огоновський. – На партнерських умовах чиновники збираються зі спортивними федераціями і вирішують, що кожен член спортивної спільноти має право висловити свою думку при фінансуванні спортивних організацій. Він може на них вплинути, розказати про свої досягнення і, зрештою, отримати чи не отримати фінансування. Коли рішення приймається колегіально, тоді воно приймається більш правильно і раціонально».

За словами депутата, вже завтра він занесе відповідне звернення з ініціативою створення громадської ради керівнику профільного управління.

«Спортсмени – дуже мобільні, сучасні та перспективні люди. Думаю, що саме в спорті швидше, ніж в інших галузях, будуть чіткі критерії розподілу коштів та люди, які прозоро, зрозуміло їх розподілятимуть. Тоді буде порядок», – підсумувала зустріч Парасковія Дворянин, Перший заступник голови Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: