У Львові триває IV Форум місцевого самоврядування

У Львові триває IV Форум місцевого самоврядування. Учасники ІІ панельної дискусії обговорили особливості та перспективи розбудови спроможних громад.

«Мери міст, управлінці, міністри, заступники міністрів – це філософи управління. Я б хотів, щоби ми з вами до слова «філософія» ставилися дуже прагматично – як інструмент управління великими громадами, образно кажучи, популяціями людей. Коли приходить влада в руки, і вона має ще елемент успіху, філософ від влади, управлінець починає розуміти, що він або розуміє, або складає собі фантазію, що він знає краще, ніж люди. І це є основна помилка.

Людина ідеальна і пристойна. Вона здорова, реалізована, відповідальна, суспільна і духовна, гідна (людина, в якій всередині є Бог). Тому на запитання, чи спроможні громади, відповідь, з погляду філософії – беззастережно спроможні. Тому що людина є спроможною. Що повинна зробити влада – не відірватися від людини, а йти разом з нею. І це найважче. Працюючи поруч з міським головою міста Львова, подорожуючи зараз країною і розмовляючи з людьми, я хочу сказати, що це найважче для будь-якого управлінця – бути разом з людьми. І спроможність громад залежить від того, як ми, управлінці, підемо вниз і будемо працювати.

Ми спроможні перебороти свій страх і бути активними у відстоюванні того, що є людським: здоров’я, реалізація і освіта наших дітей, наша воля, наші громади і, без сумніву, наш Бог в голові. Я вважаю, що це є перша і філософська задача всіх міських голів міського самоврядування – стати господарями своєї голови», - розповів заступник голови комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

«Успішне самоврядування – успішна країна. Думаю, невипадково в найбільш потужній країні світу найбільш потужне місцеве самоврядування. Всі малі міста є в майбутньому центрами нових перспективних об’єднаних громад. За всі часи незалежності малі міста зараз перед найпотужнішим випробуванням і викликом, хоча саме вони були найбільшими ініціаторами впровадження реформи децентралізації. Малі міста отримали дивні наслідки від того, що вона почалася. Посилилась залежність міст районного значення від районних державних адміністрацій – це те, що відбувається сьогодні, і це суттєве погіршення. Я хочу констатувати, що під гаслами децентралізації в наші міста прийшла централізація, на жаль.

Об’єдналось тільки 10%, решта країни живе за іншими правилами. В тій ситуації, в яку вони потрапили, голова райадміністрації – цар і бог на тій території. У нас є 2 шляхи виходу з цієї ситуації – зміна Бюджетного кодексу України або зміна статусу міст районного значення на статус міст обласного значення.

Об’єднання громад гальмується, і нема розуміння, як розв’язати цю проблему. З іншого боку, вже є досвід громад, які об’єднались навколо міст районного значення. І ті громади отримали подвійний виклик. Я запрошую всіх разом визначитись, як ми можемо допомогти малим містам України мати історію успіху», - висловився Голова Асоціації малих міст України Павло Козирєв.

«Влада – це ваги і противаги, і без них неможливо. Сьогодні будь-якому малому місту зовсім не важко стати містом обласного значення, коли воно об’єднує навколо себе декілька громад. Є міста, які не можуть цього зробити. Вихід з цієї ситуації є: влада повинна допомогти малим містам стати об’єднаними громадами. Тоді це буде природно. Якщо це не станеться через рік-два, тоді треба вирішувати проблему», - додав заступник голови комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

«Головний козир будь-якої місцевої влади – це розуміння того, що відбувається в громаді. Сильною громаду роблять люди, які мешкають в цій громаді. Наголошую, що, окрім питання про ефективне налаштування відносин між центрами і громадами, залишається неймовірно важливе питання активізації самих людей в громаді. Тому що об’єднана громада все одно повинна жити по-іншому, бо якщо ми не змінимо життя всередині громади, ми перекладемо ті самі проблеми з однієї голови на іншу.

Розбудова сильної громади – це розбудова сильної людини в кожній громаді. Сильна людина заплатить стільки податків, скільки треба, не буде скиглити і буде щасливо жити в громаді. Тому навчена, освічена, комерційно і бізнесово успішна людина – це головний секрет будь-якої громади», - зазначив Уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі, заступник виконавчого директора МФ «Відродження» Тарас Качка.

«Влада повинна обслуговувати людину, надавати їй адміністративні послуги. Для того є реформи в сфері децентралізації щодо передачі повноважень, коли з центру повноваження щодо реєстрації роздаються всім – і органам місцевого самоврядування, і приватному бізнесу – щоб зробити ці послуги кращими», - підсумував начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

«Ми часто говоримо: «Влада повинна». Влада – це також людина, адже джерелом влади є людина, яка там працює. Це не абстрактний робот, який має погану програму. Тому людський фактор сьогодні сидить в цьому залі і володарює на цих територіях. Півтора року працюю у Верховній Раді, хочу сказати: інституційна держава з тих чи інших причин дуже слаба. Сила цієї держави – виключно в успіху села і міста, це єдиний успіх держави. Тому ми не маємо дивитися на владу, бо ми її творимо. Треба просто мати волю до волі», - завершив дискусію заступник голови комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Нагадаємо, впродовж двох днів у Львові відбувається IV Форум місцевого самоврядування, який організовує Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Захід є платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем і перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: