"Для виведення України на міжнародний арт-ринок треба інвестувати в мистецтво – державі або колекціонерам", - арт-фінансист

Нещодавно у Львові відбулася відкрита лекція арт-фінансиста та куратора Дениса Белькевича на тему “Економіка сучасного арт-ринку”. Арт-фінансист завітав до Львова в рамках всеукраїнського конкурсу для молодих художників цифрового мистецтва ComfyArtPrize.

На лекції особливу увагу присутніх привернуло питання сприйняття України на міжнародному арт-ринку та перспективи виходу на закордонний ринок для українських художників.

“Нажаль наразі світовий арт-ринок сприймає Україну як частину російського ринку мистецтва. По-перше, через історичну складову, по-друге – через надзвичайно малий об’єм та непрозорість українського арт-ринку. Для того, щоб ситуація змінилась – необхідно інвестувати серйозні кошти. Державі або приватному колекціонерам ” – відповідає Белькевич.

Арт-консультант переконаний, що українське сучасне мистецтво має надзвичайний потенціал, але окрім інвестицій, внутрішній ринок потребує прозорості, грамотної просвітницької роботи, а також професійного підходу.

“Проблема в тому, що ринку бракує інформації – про художників, їх досвід, розвиток кар’єри. Немає єдиної інформаційної бази. Крім того, українські аукціонні будинки часто не публікують свої фінансові показники, не всі галереї розголошують цінову політику художників, а без цього неможливо зрозуміти інвестиційну привабливість як конкретного арт-об’єкту, так і ринку вцілому” – коментує проблематику українського арт-ринку Денис Белькевич.

Арт-фінансист розповів про можливості творчої та фінансової реалізації для сучасних художників. В першу чергу, він порадив художникам визначитись з творчим позиціонуванням, відповівши на питання: “Хто я?”, “Які в мене творчі цілі?”. Консультант підкреслив, що сучасному художнику необхідно мати резюме, презентацію своїх робіт (друковану та електронну), опис історії творчого шляху (навіть якщо вона налічує кілька років) – де, коли виставлявся художних, в яких проектах приймав участь, в яких ЗМІ публікувався.

Важливою передумовою успіху на міжнародній арені для художника є участь в міжнародних навчальних проектах – школах, грантових програмах, творчих резиденціях.

“Сьогодні в світі існує близько двох тисяч різних грантових програм та відкритих конкурсів для митців. Якщо ви хочете досягнути успіху на міжнародному ринку – десять місяців на рік ви маєте проводити закордоном на навчальних програмах та в творчих резиденціях” –  порадив молодим художникам Денис Белькевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: