У чому небезпека ранніх овочів та фруктів

Ранні овочі та фрукти можуть призвести до серйозних отруєнь. Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» попереджає, що відбутися це може, внаслідок перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, вирощених «у прискореному режимі». Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Такі ранні плоди, які вирощені в теплицях, містять значно більшу кількість нітратів, ніж ті, які незабаром з’являться на відкритих грядках, тому з їх споживанням краще почекати.

Вчені встановили, що саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від сорока до вісімдесяти відсотків добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму. Але велику небезпеку становлять не нітрати в чистому вигляді, а їх метаболіти, тобто нітрити, утворення яких відбувається при зберіганні, при кулінарній обробці і в травному тракті під впливом різних мікроорганізмів.

Якщо концентрація нітратів висока, то можливі такі наслідки, як кисневе голодування, рак ШКТ, зміна функцій центральної нервової системи і серцевої діяльності.

Та й смакові якості ранніх овочів залишають бажати кращого, адже в них є менша кількість цукрів і ароматичних речовин. Крім усього, сьогоднішні ранні «гості» можуть стати причиною діареї, оскільки разом з ними в організм надходить велика кількість клітковини, але дуже мало вуглеводів, що і призводить до таких наслідків, адже капуста, томати та огірки є природними проносними засобами, які подразнюють слизову кишківника.

А якщо ці овочі вживати часто й у великих кількостях, то це може привести до виразки слизової оболонки ШКТ, що є прелюдією онкозахворювань.

Всім відомі корисні властивості томатів, шпинату, щавлю, які є чудовими борцями з патогенними мікроорганізмами, в них міститься велика кількість органічних кислот, так що їх вживання у великих обсягах може призвести до діареї. А улюблена багатьма редиска може попросту «роз’їсти» слизову і викликати запальний процес стінок шлунка, що закінчиться гастритом.

Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і ще частіше некорисні плоди. Нітрати, солі азотної кислоти, в організмі людини, а часом і просто в холодильнику, схильні перетворюватися в нітрити, солі азотистої кислоти, а саме останні неймовірно шкідливі. Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів наш організм може протягом короткого часу вивести, але коли він ними перенасичується, це призводить до важких форм отруєнь.

Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.

Як вибрати найменш шкідливий продукт

Для тих споживачів, хто не вважає за доцільне придбання недешевого екотестеру, доречним буде такий набір рекомендацій:

– купуйте овочі та фрукти посезонно, і бажано ті, що вирощені у вашому регіоні;

- ранні овочі та фрукти купуйте в спеціалізованих місцях торгівлі, ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;

– не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції, в такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів в кожній конкретній партії;

– купуйте овочі та фрукти натурального вигляду – вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати і сяяти, ніби відполіровані;

– різні овочі та фрукти по-різному вбирають добрива – найбільша їх кількість накопичується всередині коренеплоду, найбільш схильними до накопичення в собі нітратів є листовий салат і зелень, капуста, кабачки й огірки, морква і буряк.

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням. У ході нехитрих процедур можна позбутися 10-50% шкідливих речовин, а враховуючи, що на спеціалізовані прилавки потрапляють плоди, вміст нітратів у яких не перевищує допустимий поріг, позбавлення вже від такої частини шкідливих речовин цілком достатньо для відчутної користі здоров’ю.

  • Елементарно перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду (особливо фруктів ).
  • Очищуйте шкірку овочів та фруктів – в цей час року вона скоріш джерело нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук.
  • Нітрати в більшій кількості зосереджуються біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу в овочів приблизно на один сантиметр.
  • Перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами.
  • Вимочуйте плоди в кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох заходів по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються.
  • Піддавайте овочі термічній обробці. Шкідливі речовини при цьому знижуються, але й вітаміни теж.
  • Приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
  • Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Проте найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх овочів та фруктів є лабораторний метод дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, а саме: на патогенні ентеробактерії, лістерії (особливо в листовому салаті), на вміст нітратів, нітритів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів (в лісових ягодах).

У м. Львові лабораторні дослідження ранніх овочів проводять кваліфіковані фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України». Звертатись за адресою: м. Львів, вул. Б.Лепкого, 8, тел. 261-64-28, е-mail: [email protected].

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: