Огляд на фільм “Злочинець”: Згадати як бути поганцем або врятувати світ

Костнер

Молодий агент ЦРУ, в розпорядженні якого – надсекретні дані, попадає до злочинної банди, на чолі з людиною, якого характеризують аморфним словосполученням “іспанський анархіст”, де гине. Начальство вбитого хоче в будь який спосіб отримати втрачену інформацію. І вирішують зробити ризикований експеримент.

Спогади покійного “пересаджують” особливо небезпечному злочинцю з відповідним для цієї справи мозком. Зрозуміло, кримінальник швидко виходить з-під контролю, радіє тому, що тепер може говорити по-французьки і знає купу пін-кодів і шифрів. Загалом, хоче пуститися берега. Що і робить – рівно до тих пір, поки не усвідомлює: жити з чужою пам’яттю не так-то просто.

Незважаючи на більш-менш оригінальну приправу, творці “Злочинця” нічого не приховують: їх дітище – збірна солянка з усього баченого в жанрових фільмах останніх десяти років. А тому на тих хто прийшов на сеанс “Злочинця” чекають – погоні, перестрілки, вибухи – машин, будівель і навіть ракет – і інші радощі життя. Додамо обов’язкову “журавлину”, спроби “актуалізувати” розповідь згадками Сноудена і Обамою в телевізорі – і отримаємо ще один прохідний трилер.

Остаточно списати картину в тираж не дозволяють два козирі. На одному з них – фізіономія Кевіна Костнера, на іншому – Гері Олдмена. Другий в принципі не вміє грати погано, ну а робота першого – натуральний локомотив, в певні моменти витягує “Злочинця” з безодні посередності на рейки хорошого кіно. Його Джеріко Стюарт корчить грізні пики, а в потрібні моменти не соромиться бути смішним – як і личить адекватному ветерану бойовиків. Підживлює іронію і той факт, що персонаж Костнера “підміняє” героя Райана Рейнольдса – молодшій екшн-зірці. Якому варто поставити плюс за зовсім невелику, але симпатичну роль. Як і Галь Гадот котра переконливо пускає сльозу.

Решта персонажів, відверто підкачали. Їх імена ви навряд запам’ятайте. Виняток – головний лиходій, настільки безглуздий і млявий (не кажучи вже про його шаблонності), що ні посміятися над ним просто неможливо. А ось незліченні хакери, поліцейські, злочинці, спецагенти – і навіть великий Томмі Лі Джонс – губляться в сценарній купі.

Мабуть, найправильніше було б порівняти “Злочинця” з бульварною або пляжною книгою на один раз. Фільм цілком справляється зі своєю функцією: допомагає скоротити час до чогось по-справжньому нового і цікавого. У нашому випадку – до річного повернення Джейсона Борна.

Купити квитки на сеанс можна на порталі кінотеатрів Планета кіно.

Нагадаємо, що 13 квітня вийшов в прокат кримінальний трилер, який триватиме до 4 травня.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: