Школярі староскварявської школи створили власну "писанкову країну"

У  філії Львівського музею історії релігії "Старосткварявський іконостас XVI-XVII ст", що на Жовківщині, відбувся перший майстер-клас із малювання "Писанки на склі". У заході взяли участь учні 5-6 класів та вчителі місцевої староскварявської школи. Про це повідомляють у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

Майстри представили дітям нову техніку – малювання писанок на склі, адже організатори вирішили відійти від класичного розфарбовування писанки воском. Маленькі учасники майстер-класу створили власну "писанкову країну", яка буде експонуватись у сакральному музеї "Старосткварявський іконостас XVI-XVII ст" до одного з найбільших християнських свят – Великодня.

Організаторами заходу виступили Львівський музей історії релігії та місцевий парох української греко-католицької церкви – отець Макар. Майстри та організатори також планують провести ряд майстер-класів, зокрема, із малювання писанки воском, бісероплетіння, вишивки, виготовлення ляльок-мотанок, соломоплетіння та ін.

Довідково:

11 жовтня 2015 року відбулися святкові заходи з нагоди повернення відреставрованого іконостасу з Львівського музею історії релігії до рідного старовинного храму Св. Архистратига Михаїла у с. Стара Скварява, що неподалік м. Жовкви. Іконостас відреставрований фахівцями Львівського музею історії релігії. Він належить до найвидатніших пам’яток українського сакрального мистецтва. В іконостасі зберігся єдиний зразок повного комплексу ікон молільного та празникового рядів середини ХVІ ст перемишльської школи іконопису та намісний і цокольний ряд, які створив у другій половині ХVІІ ст славетний український художник Іван Руткович.

За мистецькою цінністю іконостас прирівнюється до таких шедеврів, як іконостаси зі скиту Манявський, церкви св. Параскеви П’ятниці у Львові чи із Рогатинської церкви св. Духа і належить до національного культурного надбання.

Власне іконостас разом із дерев’яною церквою, датованою 1508 роком, відтепер йменують музеєм. Відкритий музей став філією Львівського музею історії релігії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: