До річниці трагедії: історія «знущання» з чорнобильців

З кожною новою владою і новим урядом знущання над «електоратом» поглиблюється з року в рік. Справжню «турботу» про «чорнобильців» можна прослідкувати по хитрій схемі нарахування пенсій та соцвиплат. Щоразу влада вигадує все нові і нові способи зекономити на тих, хто врятував нас від «невидимої смерті».  Підготували «подарунок» і до 30ї річниці трагедії на ЧАЕС.

В трагічні роковини Чорнобильської аварії публічні політики бігатимуть з квітами і сумними обличчями до пам’ятників, тиснутимуть руки ліквідаторам і говоритимуть на камери пафосні слова про героїзм. А в усі інші дні року «чорнобильці» потерпатимуть від уже звичного цинізму можновладців. Перший  «подарунок» до 30-тих роковин трагедії нова влада зробила «чорнобильцям» вже більше року тому, коли поспіхом впровадила Закон, що позбавив людей частини виплат.

За підрахунками Пенсійного фонду, лише першої категорії «чорнобильців» по всій Україні нараховується більше ста тисяч осіб, а загалом постраждалих – більше двох мільйонів. У Львові людей, що мають такий статус мешкає більше трьох тисяч, а загалом по області статистика нараховує трохи більше, ніж дев’ять тисяч осіб.

«Чорнобильський» статус поділяється на кілька категорій:

-- перша категорія інваліди ( ліквідатори, евакуйовані, відселені, ті, хто проживає на забруднених територіях )

-- друга і третя: ліквідатори(але без інвалідності) і евакуйовані особи з зони відчуження.

Це – узагальнена картина, адже насправді список -- більший і дуже чітко структурований.

Ще одна особливість пенсії «чорнобильців» полягає в тому, що вона(пенсія) складається з двох частин: власне нарахованої пенсії та різноманітних доплат.

«Хитра» формула

Отже епопея «влада проти чорнобильців» почалась майже одразу з моменту проголошення Незалежності з цікавого компоненту, який уряд визначив, як «мінімальну пенсію». Річ у тім, що в Законі «чорнобильцям» гарантувалася пенсія, що складалася, в залежності від категорії,  від 6 до 10 таких «мінімалок». Так на початку двохтисячних уряд «розщедрився» на «мінімалку» для чоргобильців аж у 19 гривень і 91 копійку. А отже інваліду 1 групи  платили 199 гривень пенсії, в той час, як звичайна пенсія за віком була майже такою ж.

«Саме тоді почалися перші протести невдоволення, -- розповідає «Дивись.infо» Всеволод Смеречинський, голова ЛОО «Союз Чорнобиль України». – Так тривало до 2004 року, коли в дію вступив Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

ФОТО: Дивись.info

ФОТО: Дивись.info

 

У новому Законі було прописано, що розмір мінімальної пенсії не може бути нижчий, ніж прожитковий мінімум. Тобто замість 19, 91 грн інваліди  могли розраховувати на 6, 8 і 10 прожиткових мінімумів, в залежності від групи інвалідності. А отже «на руки» люди мали б отримувати щонайменше 2 тисячі гривень. Але, як розповіли «Дивись.info» джерела в Пенсійному фонді, установа рахувала пенсії за старою схемою, опираючись на те, що Верховна Рада не внесла відповідні зміни в усі інші Закони, що стосувалися пенсійного забезпечення.

«Чорнобильці», «інваліди-війни», «репресовані» – всі ті категорії стали заручниками правової колізії. І тут все залежало від кожної людини персонально: хтось приймав рішення судитися, а хтось вирішував, що судова тяганина йому не під силу. Хоча, переважна більшість суддів вставали на сторону «чорнобильців».

Закон як дишло

«Критерії нарахування пенсії змінилися і люди масово почали подавати в суди, особливо це стосувалося сходу України, -- пояснює пан Смеречинський. – Всі ті суди мали політичне підґрунтя, адже після перемоги «помаранчевих», людей на сході до судів закликали політики, що тоді програли. Після того, як прем’єром став Янукович, інша політична партія на чолі з Юлією Тимошенко пропонувала людям безкоштовну юридичну підтримку з такими ж позовами».

Так «пани чубилися», робили одне одному збитки та здобували електоральну підтримку, аж поки Віктор Янукович остаточно не прийшов до влади, а разом з ним і уряд на чолі з Миколою Азаровим. Першим ділом Кабмін вирішив «забрати» в «чорнобильців» можливість висудити вищу пенсію і видав постанову №1120 в 2011 році. Нею уряд нібито врегулював питання нарахування пенсій і суди перестали розглядати подібні скарги. Результат: ті, хто встиг подати до суду, той зміг щось висудити, у всіх решти таку можливість забрали.

Бюрократичне пекло

До того ж, суд не може змусити Пенсійний фонд змінити формулу нарахування пенсії. Тому навіть позитивне рішення мало лише тимчасовий ефект, тобто пенсію могли нарахувати за певний період часу, скажімо, роки за два. А далі людина мала б знову подавати до суду, але ж …постанова 1120. За словами Всеволода Смеречинського, пізніше суди зняли обмеження кінцевим терміном для виплати пенсії, але це вже не допомагало.

Проте, навіть витратити час і нерви на довжелезну судову тяганину, ще зовсім не означало отримати свої гроші.

«Річ у тім, що перші судові постанови звучали в такому юридичному формулюванні: «нарахувати та виплатити», -- пояснює голова громадської організації. – На ділі ж це означало, що Пенсійний фонд нараховує присуджену суму, але виплачувати не поспішає, бо в їхньому бюджеті грошей нема. Виконавча служба в такому випадку нічого вдіяти не могла. Вони штрафували Пенсійний фонд, а потім передавали справу в прокуратуру. Та ж, в свою чергу, усі штрафи скасовувала, через об’єктивну причину: «Пенсійний фонд не може виконати рішення суду, бо не має коштів». Через місяці два «чорнобилець» знову подає заяву до суду про зміну способу і порядку виконання рішення суду і після цього суд змінює формулювання на «стягнути».

ФОТО: Дивись.info

ФОТО: Дивись.info

 

В цьому випадку виконавча служба просто вже не питала Пенсійний фонд чи є в нього кошти, а самостійно стягувала їх на користь людини. І частині людей вдалося «проскочити» та отримати свої кошти. Проте, згодом судам заборонили змінювати спосіб виконання рішення, бо, на думку Пленуму Вищого адміністративного суду, зміна формулювання міняла резолютивну частину рішення суду». А 25 січня 2012 року Конституційний суд України прийняв Рішення № 3-рп, після чого «чорнобильські» справи  «зависли» остаточно.

З того часу «чорнобильців», які виграли суди, розподілили по двох чергах: одна в казначействі(«щасливчики», що встигли висудити «стягнути») і у виконавчій службі(рішення суду «нарахувати і виплатити»). Щодо першої черги, то вона рухається зі швидкістю 153 млн грн в рік. А в другій за рік і 55 не набереться. До того ж, саму виконавчу службу ліквідували, тож чи отримають люди кошти з цієї черги ніхто не знає.

В ручному режимі комфортніше

Поступово змінюючи пенсійне законодавство, влада дійшла чіткого розуміння того, що керувати нарахуванням пенсій набагато зручніше і економніше, коли коефіцієнти пенсійної формули встановлювати власноруч. Тобто, якщо раніше пенсія і додаткові виплати до неї закон визначав, як відсоток від прожиткового мінімуму, то з часом уряд почав заміняти відсотки(які росли щороку разом з прожитковим мінімумом) на конкретні фіксовані числа.

«В 2012 році Пенсійний фонд подав запит в Конституційний суд, в якому цікавився, чи може Кабінет міністрів встановлювати розмір пенсії, адже такі речі регулює Закон, -- розповідає пан Всеволод. – Конституційний суд постановив, що це допустимо, але тільки в тих межах, поки «не ставиться під сумнів сутність змісту права на соціальний захист».

Яскравим прикладом таких «сумнівів» пан Всеволод вважає приклад нарахування пільги «щорічної одноразової допомоги на оздоровлення», яку нараховує соцзахист. В залежності від категорії та групи інвалідності ця виплата коливається в розмірах від трьох до п’яти мінімальних зарплат. (мінімальна зарплата -- окрема величина, яка завжди була більшою і від прожиткового мінімуму, і від мінімальної пенсії. Для порівняння, якщо мінімальна пенсія становила 800 гривень, то мінімальна зарплата приблизно 1000 гривень). Проте уряд вручну встановив такі коефіцієнти, що замість 3000 чи 5000 гривень на оздоровлення, «чорнобильці» отримували – 70 --120 гривень.

Після Революції Гідності

Нова влада вигадала ще досконаліший і нахабніший спосіб «зекономити» на «чорнобильцях». Крім того, уряд Арсенія Яценюка не встидався користуватися постановами свого попередника за 2008 і 2011 роки, що дозволяли зменшувати величину виплат і встановлювати їх постановами уряду.

«Дійшло навіть до абсурду, коли в Постанові Верховної ради від 24 лютого 2014 року № 775-VII суддів Конституційного суду звинуватили в порушенні присяги суддів, зокрема через те, що вони дозволили Кабміну встановлювати розмір соціальних виплат. Суддів тоді звільнили, а їхнім рішенням вже нова влада і далі користується», -- обурюється пан Смеречинський.

В грудні 2014 року Верховна Рада проголосувала Закон №76-VIII  «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів». Цей Закон, за підрахунками Всеволода Смеречинського, скасував близько 40 Законів, що стосувалися «чорнобильців», «жертв нацистських переслідувань», «дітей війни », «репресованих»… А заразом і цілу низку пільг та соціальних виплат для цих категорій громадян. Ті ж виплати, які залишились, «віддали» Кабміну, який в ручному режимі встановлював їхні розміри.

«За цей Закон депутати проголосували вночі 29 грудня 2014 року, -- розповідає голова громадської організації «чорнобильців». -- Згідно з Регламентом парламенту, Закон повинен три дні ще «відлежатися» в Раді, далі йде на підпис спікеру, ще через тиждень документ мав би потрапити на стіл Президента. Натомість підпис Президента в Законі стоїть 28 грудням, тобто днем раніше, ніж депутати за нього проголосували!

ЧАЕС

Порошенко вшановує ліквідаторів. А чотири місяці тому він підписав Закон, який «забрав» у них частину пільг і виплат. ФОТО: Офіційне інтернет-представництво Президента України

І нічого, жодних зауважень ніхто не мав. Таким же чином відбулася процедура підписання Закону України “ Про Державний бюджет України на 2015 рік ”. А Конституція України визначає, що закони, прийняті з порушенням процедури розгляду, прийняття та набрання чинності визнаються Конституційним судом неконституційними ( ст. ст. 95,152 ). Феміда мовчала, ніхто її не турбував».

Зауваження виникли до іншого законопроекту, який парламентарі проголосували 16 березня 2016 за номером 2093 і яким відновлювали деякі постулати, які були скасовані наприкінці 2014. «От на цей Закон Президент наклав вето, -- пояснює Всеволод Смеречинський – І головне з дуже благородних мотивів, мовляв порушується право справедливості, бо третя категорія втрачає право на отримання виплат, якщо сума доходу на члена сім’ї перевищує 1720 грн. Шкода, що про «принцип справедливості» і нардепи, і Президент забули, вводячи в дію 76 Закон».

Катерина БОДАК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: