Українці масово емігрують за кордон

Українці почали масово емігрувати за кордон у різні куточки Європи. Все ж найбільша частина жителів України залишається працювати у сусідній Польщі. Одні шукають роботу інші закладають фундамент майбутнього бізнесу.

Як пише Тижневик «Газета Правна» вже сьогодні в Польщі рареєстровано 2 тисячі 500 українських фірм, які оплачують 400 мільйонів злотих щорічно. Але не завжди гостинна країна зустрічає заробітчан «широкими обіймами».

Останнім часом українці все частіше стають жертвами різних шахрайських схем . В оголошеннях «пропоную роботу» часом мають місце не завжди добрі наміри. Посередники вправно годують обіцянками заробітчан, розповідають про гідну оплату праці, чудові умови для життя, а насправді, ця мильна бульбашка зникає, як  тільки наш земляк переступає польсько – український кордон.

13113133_981042385317153_1362699370_o

Крім цього незавжди чесними є і працедавці. Одні приймають людину на роботу і оплачують мізерні кошти, а інші взагалі залишають українця без засобів існування.

У Польщі є багато організацій, які допомагають українцеві адаптуватись до життя в чужій країні. Вже понад місяць цю місію виконує і новостворений сайт «Праця для України». Зареєструвавши свій профіль і описавши досвід роботи, людина має шанс знайти свою омріяну працю.

Працедавці охоче запрошують українців до роботи, не тому, що їх вважають дешевою робочою силою, а насамперед майже кожен українець зарекомендував себе як хороший фахівець і наполеглива людина.

«Я часто спостерігаю і бачу як важко українцям вдається знайти достойну роботу. Часто мене обурює факт, що працедавці не дають можливіть українцям працювати офіційно. Крім цього я сам особисто стикнувся з проблемою пошуку працівника,який би вільно володів українською та польською мовою. Усі сайти кишать оголошеннями «шукаю-пропоную» роботу. Але знайти щось конкретне дуже важко» - наголосив ідеолог проекту Даніель Дзевіт.

13115391_981042765317115_1642106074_n

Провідний маркетолог сайту Юстина Галка розповіла, що останнім часом ринок праці в Польщі працює згідно моделі «багато вакансій, а обмаль працівників» , так як в Україні ця ситуація є протилежна. Там люди потребують роботу.

«Я багато років працювала рекрутером у фірмах і безпосередньо стикалась з ситуаціями, коли знайти достойного працівника у Польщі на грані фантастики. По – перше, така ситуація існує тому, що багато фахівців виїхало на заробітки у Німеччину, Англію і інші країни. А по – друге, тривалий час у Польщі є стабільне безробіття, тобто люди воліють сидіти вдома і отримувати якусь соціальну допомогу, ніж іти і працювати» -каже пані Юстина.

Сайт www.pracadlaukrainy.pl  допомагає не тільки українцям безкоштовно знайти роботу за кордоном, але й сприяє працедавцям швидко і без фінансових втрат запросити на роботу відповідного фахівця.

Згідно досліджень, останнім часом у Польщі гостро відчувається дефіцит працівників таких професій, як лікарі, фельдшери,  столярі, швеї,офіціантки,  ковалі, водії категорії C D E, кухарі, пекарі, будівельники, програмісти і люди, які вміють моделювати автомобілі.

13120824_981042498650475_52752038_o

«Кожного дня ми отримуємо десятки дзвінків, як від працедавців, так і від людей, які шукають роботу. – Розповідає журналіст та PR- менеджер проекту Уляна Воробець. – Тому нам важливо володіти ситуацією на ринку праці, щоб допомогти людям.»

Пані Уляна розповіла, що дуже часто телефонують представники фірм з проханням «дайте нам 10 швей чи 5 водіїв» і такі дзвінки є періодично.

«Ми змушені регулярно розяснювати працедавцям, що ми не є агенція праці, а лише платформа  - місце езпосередньої зустрічі працівників та працедавеців». - каже Уляна Воробець. Варто зауважити, що сайт є двомовний, тому люди, які не володіють польською мовою можуть без проблем зареєструвати свій профіль і знайти омріяну працю.

Крім цього минулого тижня на сайті стартували нові рубрика :«Польща очима українців», «Нелегальна праця» та на каналі Youtube «Порадник  українця».

«Розповідаючи історії українців в Польщі, ми прагнемо наблизити людей, до реалій. Показати, що крізь терни можна здобути зірки. Дати елементарні поради українцям, як адаптуватись в чужій країні. Що варто знати і куди звертатись у випадку надзвичайних ситуацій. Паралельно ми прагнемо зламати стереотипи і у поляків. Адже заробітчани ХХІ століття - це не лише  прибиральниці і опікунка для пристарілих, але і вчителі, лікарі, програмісти без яких ринок праці в Польщі не може функціонувати. Що українці в Польщі не беззахисні і вони можуть відстоювати свої права.» - додала PR- менеджер.

Анджеліка Думна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: