У Львові реалізуватимуть культурні проекти, які зроблять місто доступнішим для незрячих

Проекти Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» здобули перемогу на конкурсі соціально-культурних проектів, оголошеному Львівською міською радою. Після їх реалізації незрячі мешканці та гості міста отримають доступ до раніше недосяжних об’єктів давньої архітектури, візуальної та друкованої інформації.

Члени ЛОО ГО УСІ – це повністю незрячі люди, які не отримують жодного фінансування за виконану роботу. Головний мотиваційний критерій – зробити місто кращим і доступнішим, повідомляє Оксана Потимко, виконавчий директор «Українська спілка інвалідів – УСІ» у Львові.

Зокрема, це такі проекти:

– «Львів на долонях», управління культури ЛМР – виготовлення бронзового макета Львівської ратуші в масштабі 1:130 і встановлення в екстер’єрі неподалік оригінала. Скульптор – Василь Одрехівський, задіяна Львівська ливарна майстерня. Особи з глибокими вадами зору нарешті матимуть можливість на дотик «побачити» архітектурні форми та красу давньої історичної пам’ятки міста;

– «Місто літератури для незрячих: книга вголос і брайлем», управління соціального захисту ЛМР – публікація рельєфно-крапковим шрифтом творів І.Я. Франка з нагоди цьогорічного ювілею Каменяра, аудіювання праць Андрея Шептицького у зв’язку з роковинами митрополита, придбання носіїв для відтворення аудіоматеріалів. Львів, який у 2015 отримав почесне звання «Міста літератури ЮНЕСКО», відтепер стане ще й єдиним в Україні містом літератури для незрячих на тлі критичної нестачі публікацій рельєфно-крапковим шрифтом;

– «OpenLviv.blind.ua», управління туризму ЛМР – проведення майстер-класів і навчання львівських екскурсоводів мистецтву тифлокоментування візуальних об’єктів для незрячих екскурсантів, організація низки адаптованих для осіб з глибокими вадами зору екскурсій Львовом. Це зробить Львів ще привабливішим для мешканців і гостей міста, відкриваючи нові види послуг для соціально вразливих верств.

Усі роботи, окрім макету Львівської ратуші, виконуватимуть члени Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та кілька залучених волонтерів: публікація рельєфно-крапкових творів, озвучення літератури, навчання екскурсоводів, адаптація екскурсійних маршрутів та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: