У поліклініках Львова створять ряд реабілітаційних кабінетів

реабілітаційний кабінет

Цьогоріч планують створити реабілітаційні кабінети і у поліклінічних відділеннях, адже реабілітаційного лікування потребує все більше і більше людей

Впродовж шести місяців успішно функціонує реабілітаційне відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. За цей час медичну допомогу надано 433-трьом хворим, 8 з яких – демобілізовані учасники АТО.

Як розповів Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР, цьогоріч планують створити реабілітаційні кабінети і у поліклінічних відділеннях, адже реабілітаційного лікування потребує все більше і більше людей.

«Питання повноцінної фізичної реабілітації і максимального відновлення втрачених рухових функцій організму є надзвичайно актуальним для сучасної медицини. Після перенесених важких травм та хвороб ті пацієнти, які раніше помирали, сьогодні виживають, але із певними втраченими фізичними можливостями, і це зумовлює необхідність їхньої адаптації, повернення до звичного життя. Власне, фізична реабілітація максимально відновлює втрачені рухові функції організму», - говорить Володимир Зуб.

«Реабілітаційне відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги створене для людей, які перенесли важкі захворювання: інсульт, черепно-мозкову травму, спинальну травму, тобто для людей, які втратили рухові функції, у тому числі – для постраждалих в зоні АТО. Для того, щоб їх адаптувати, навчити по-новому жити, максимально відновити втрачені функції – таке відділення є необхідним, адже у ньому є специфічне обладнання, є кваліфіковані спеціалісти, є ціла система фізичної і психологічної реабілітації. Окрім того, є досвід своєрідної творчої праці серед пацієнтів, які у межах реабілітаційних курсів ліпили вареники, розмальовували писанки до Великодня. Реабілітаційне відділення завжди заповнене пацієнтами», - розповіла Оксана Воробель, в.о. головного лікаря Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Реабілітації підлягають пацієнти неврологічного, нейрохірургічного, травматологічного та інших відділень. Показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату.

«Рання реабілітація є вкрай необхідною для пацієнта, адже вона сприяє досягненню максимально можливого позитивного результату для пацієнта. Відповідне обладнання у відділенні, а це різноманітні тренажери для пацієнтів, як от підвісна терапія, бігові доріжки тощо – допомагає пришвидшенню фізичної реабілітації. Також є дзеркало, аби пацієнти мали змогу наочно бачити і вирівнювати своє положення тіла у просторі. У нас працюють висококваліфіковані фізичні реабілітологи.

Комплекс реабілітаційного лікування передбачає:

- заняття фізичною реабілітацією двічі на день у вигляді індивідуального заняття з пацієнтом і додатковим заняттям у тренажерному залі, тривалістю та інтенсивністю, що визначається фахівцем фізичної реабілітації, відповідно до функціонального стану пацієнта;

- один раз в день заняття з психотерапевтом (можливо, раз в 2-3 дні, відповідно до стану пацієнта);

- щоденні заняття з працетерапії (ерготерапії). Відповідно до функціонального стану пацієнта, заняття з ним можуть проводитись у палаті у вигляді самостійних занять чи навчань певних видів побутових навичок», - зазначає Олег Білянський, фізичний реабілітолог, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Львівського державного університету фізичної культури.

«Пацієнти відзначають очевидний ефект від занять фізичної реабілітації, тому у планах управління охорони здоров’я ЛМР – продовження проекту, створення реабілітаційних кабінетів у поліклінічних відділеннях, щоб після виписки зі стаціонару пацієнт мав змогу продовжити лікування за місцем свого проживання в амбулаторних умовах. Кабінет фізичної реабілітації уже створений на базі неврологічного відділення 5 міської клінічної лікарні для пацієнтів, які перенесли інсульт у віддаленому періоді. До кінця року плануємо створити реабілітаційні кабінети на базі неврологічного відділення у 8 міській клінічній лікарні та за районним принципом – у 2, 4, 5, 6 міських поліклініках і у 1 і 2 поліклінічних відділеннях 1 міської клінічної лікарні. Тобто, у базових поліклініках міста створимо такі кабінети.

реабілітаційний кабінет

На жаль, на сьогодні в Україні немає такої посади як спеціаліст з фізичної реабілітації. Медичні університети не готують фізичних реабілітологів, їх готують інститути фізичної культури, і маємо домовленість з Інститутом фізкультури про те, що нам підготують фахівців для майбутніх кабінетів фізичної реабілітації. Також співпрацюватимемо з УКУ, який анонсував про створення школи фізичної реабілітації. Це відділення у лікарні є навчальною базою для майбутніх реабілітологів.

Бачимо, що кошти бюджету і грантодавців ефективно використані і реально допомагають нашим мешканцям, які перенесли важкі захворювання чи травми. Тому треба розширювати мережу, розвивати реабілітацію по всій Україні», - розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Що важливо, у відділенні фізичної реабілітації є створені умови для хворих на візочках (пандуси, спеціальна висота столиків у кабінеті ерготерапії, є належно облаштований санвузол тощо). Людей вчать одягатися, застібати ґудзики, застеляти постіль, розплачуватися грішми, є модель кухні – усе для того, щоб пацієнти заново привчалися до побутової діяльності.

Довідка:

Реабілітаційні відділення уже давно практикують у світі. У Польщі, до прикладу, у кожній лікарні, у кожному відділенні працюють фізичні реабілітологи, у кожній поліклініці є відділення фізичної реабілітації.

Реабілітаційне відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (вул Миколайчука, 9) відкрито 10 листопада 2015 року потужністю 24 л/місць. Процес реабілітації триває з першого дня 16 тижнів.

Впродовж шести місяців медичну допомогу надано 263 хворим відділення та 170 хворим з інших відділень.

Ідею створення реабілітаційного відділення в КМКЛШМД подав ще в 2008 році начальник управління охорони здоров’я міської ради Володимир Зуб. У 2009 було розроблено проектно-кошторисну документацію для проведення ремонту відділення. Однак, виконання будівельних робіт, у зв’язку з відсутністю фінансування, розпочалося лише в 2015 році. Вартість проекту склала – 7,5 млн. грн., з них 3 млн. грн. бюджетних коштів використано на капітальний ремонт приміщень відділення, 4,5 млн. грн. – позабюджетні спонсорські кошти, за які було закуплено медичне обладнання, меблі та дрібний медичний інвентар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: