Дивись головне за вихідні: перемога Джамали, «Євробачення» у Львові, шаховий скандал

Джамала під час виступу у Стокгольмі
nv.ua

Вихідні, що минули, видалися інформаційно наснаженими як для України, так і для Львова.

Дивіться добірку головних від «Дивись.Інфо».

Перемога Джамали на «Євробаченні»

У ніч із суботи на неділю, напевне, не спала абсолютна більшість українців. Саме тоді, 14 травня у Стокгольмі відбувся цьогорічний фінал пісенного конкурсу «Євробачення». І перемогу на ньому святкувала представниця України Джамала.

За підсумком голосування національних професійних журі країн Європи, Австралії та Ізраїлю, співачка посіла друге місце, поступившись представниці Зеленого континенту Дамі Ім (брала участь як запрошений представник).

Цікаво, що за підсумками голосування телеглядачів Джамала також опинилася на другій сходинці, пропустивши вперед росіянина Сергія Лазарєва. Але в сумі два її результати дали значний відрив і першу позицію: Україна – 534 бали, Австралія – 511, Росія – 491.

Результати голосування / скріншот із відео

Результати голосування / скріншот із відео

У Росії не забарилися із негативними коментарями та запереченням результатів «Євробачення-2016». Відтак одразу по завершенню конкурсу Філіп Кіркоров, який був у команді Лазарєва, заявив, що його протеже переміг у чесній боротьбі (голосування телеглядачів). А журі, мовляв, зробило усе, аби віддати перше місце Джамалі. Представниця ж російського МЗС Марія Захарова, що наступного року російському представнику на конкурсі задля перемоги треба буде заспівати пісню-засудження Президента Сирії Башара Асада, «виходячи із логіки нинішнього змагання».

Не бракувало скандальних заяв і в Україні. Так представник ВО «Свобода» Ігор Токовенко на своїй сторінці у Facebook написав: «Корінна українка» Сусана Джамаладінова, перемігши національний відбір шляхом фальсифікації, так само перемогла і на «європейському» конкурсі, щоб продемонструвати дві речі: Україна не для українців, а ЄС з нами». Цю заяву підтримала Ірина Фаріон, яка назвала «Євробачення» «істеричною попсою».

Зрештою, на міжнародному рівні підлили масла у вогонь самі організатори. Відтак у національному журі Данії заявили, що помилково поставили Джамалі 12 балів. Сталося це через необачність одного із членів – Хільди Хейк. Мовляв, представниці України взагалі не повинні були поставити жодного балу. Щоправда, навіть якщо відняти ці цифри від суми очок, набраних Джамалою, на кінцевий результат це не вплине жодним чином.

Так чи інакше, але у неділю 15 травня у Києві співачку з України зустрічали як національну героїню. Сама вона вважає, що факт перемоги пісні «1944» на пісенному конкурсі свідчить про те, що у Старому Світі пройнялися біллю цієї композиції. І що Європа досі підтримує Україну.

Зустріч Джамали в аеропорті / tochka.net

Зустріч Джамали в аеропорті / tochka.net

«Євробачення» у Львові

Не встигли українці відсвяткувати перемогу Джамали у Стокгольмі, як нашою країною почали ширитися здогади про те, у якому ж саме місці відбудеться конкурс наступного року. Звісно, багатьом хотілося б, аби місцем проведення «Євробачення-2017» було одне із міст українського Криму.

Сама ж Джамала, відповідаючи на запитання про місто, що прийме фінал наступного року, спочатку дипломатично відповіла: «Хочу, аби він відбувся в Україні». Вже згодом співачка сказала, що, на її думку, найвірогіднішими варіантами могли б бути Київ, Львів або Одеса. Львівське керівництво цю ідею одразу підхопило.

Міський голова Львова Андрій Садовий в ефірі телеканалу «112» заявив, що його місто проведе конкурс «на найвищому рівні, якщо у тому буде потреба». Мовляв, готовність організовувати подібні заходи столиця Галичини продемонструвала у березні, коли у Львові відбувся шаховий поєдинок між українкою Марією Музичук і китаянкою Хоу Іфань. Але львівський очільник зауважив, що рішення про місце проведення має прийматися на державному рівні.

Андрій Садовий / dt.ua

Андрій Садовий / dt.ua

«Шаховий скандал»

Скільки б Андрій Садовий не вказував на «успішне проведення» шахового двобою у Львові, цей турнір обростає новими й новими скандальними подробицями. Місяць тому уже з’являлися повідомлення, що учасники турніру досі не отримали своїх призових виплат.

Нині ж організатори змагань на офіційній сторінці турніру у Facebook повідомили, що функціонери Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації до сьогодні не виплатили усіх коштів за надані послуги.

«Можливо шановні депутати ЛОР і відповідальні менеджери ‪ЛОДА спробують пояснити чому і де 1,5 мільйони гривень, які у січні 2016 року були проголосовані на Матч за звання чемпіонки світу з шахів?»

Пізніше, організатори додали, що органи влади також досі не розрахувалися за виготовлення промо-відео і телевізійні трансляції.

Самі ж чиновники, за словами організаторів, жодних коментарів із цього приводу не надають і на контакт із ними не йдуть.

Реліквії Папи Івана Павла ІІ у Львові

У п’ятницю Львова дісталися особисті речі та реліквії Папи Івана Павла ІІ. Виставку охочі могли відвідати протягом усіх вихідних.

Львів: вшанування пам’яті жертв політичних репресій

15 травня, у Львові вшановували пам’ять жертв політичних репресій. Кілька сотень людей зібрались біля Пам’ятника жертвам комуністичних злочинів, аби нагадати, що жертви тоталіратних режимів та політичного переслідування не забуті. Деталі – у фоторепортажі «Дивись.Інфо».

Наймасштабніший Еко-Фест року

14-15 травня у Львові відбувся Еко-Фест 2016. У Парку культури імені Богдана Хмельницького було розташовано 20 майданчиків та паралельно, попри зливу, пройшли 100 майстер класів. Деталі – у фоторепортажі «Дивись.Інфо».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: