У Раду внесли законопроект про закриття сайтів через піратство

В черговий раз в парламенті розглядатимуть практику досудової блокування сайтів за піратський контент за зверненням правовласника.

У законопроекті №4629, поданому від Кабміну, встановлюються межі відповідальності власників сайтів і хостерів, прописуються правила досудового блокування піратського контенту. Чи не вперше зафіксовано право правовласника вимагати від власника сайту особисті дані користувача, який розміщував піратський контент. Окрема стаття присвячена тому, як нотаріуси повинні забезпечувати докази в інтернеті, пише ain.ua.

Основною причиною появи законопроекту став «список 301» - щорічний документ, який складає влада США, зі списком країн, що порушують права на інтелектуальну власність. Україна з 2013 року фігурує в ньому серед особливо злісних порушників - серед «пріоритетних країн», пише в пояснювальній записці до проекту новопризначений міністр економіки Степан Кубів.

Що пропонує законопроект? По-перше, механізм, за яким правовласники зможуть блокувати доступ до піратського контенту без суду за добу. Подібний механізм незліченну кількість разів вже прописувався, наприклад, в проектах, підготовлених Держслужбою із захисту інтелектуальної власності.

Власник прав на контент пише власнику сайту скаргу, власник сайту протягом 24 годин повинен заблокувати доступ до такого контенту або видалити його (додаток до ст. 52 закону про авторські права). Власники сайтів при цьому повинні вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повна адреса місця проживання або місцезнаходження, email і телефони (ст. 11).

Цікаво, що від власника сайту потрібно також запобігти повторному розміщенню такого контенту на сайті. Не пізніше доби після блокування власник сайту повинен повідомити про це власнику прав на контент по email. Якщо власник сайту не послухав вимоги, правовласник звертається до хостера, і той зобов'язаний «видалити або зробити неможливим доступ до інформації, з якої подано скаргу» протягом доби після отримання цієї скарги.

Правовласник також наділяється правом отримувати від власника сайту особисті дані користувача, який порушив авторські права, в обсязі, достатньому для звернення до суду.

Також, проект закону вносить зміни до «Закону про нотаріат». Нотаріусам надається право забезпечувати докази в інтернеті. Іншими словами: складати протокол, який містить опис інформації, розміщеної в інтернеті, до якої додаються документи із зафіксованою інформацією, розміщеною в інтернеті.

Нагадаємо, в кінці квітня офіс Торгового представництва США видав щорічну редакцію звіту Special 301, присвяченого захисту прав інтелектуальної власності в світі. Україна, як і торік, залишається в списку Priority Watch List, разом з ще 11 країнами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: