Гринів очолив БПП: чому переміг «сірий кардинал», а не бізнесовий партнер президента

032b2cc936860b03048302d991c3498f1463413759

Політичний досвід, вміння домовлятися і зберігати нейтралітет стали основними критеріями, завдяки яким головою найбільшої франції у парламенті став Ігор Гринів, замінивши на цій посаді Юрія Луценка, який очолив Генеральну прокуратуру.

Про це у коментарі Дивись.info розповів політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Насправді кандидатура Гриніва називалася ще після призначення Луценка. Різні джерела повідомляли, що Гринів є кандидатом номер один», – зазначив експерт.

Серед інших кандидатур розглядалася й кандидатура бізнесового партнера президента Ігоря Кононенка.

«Чому не Кононенко? Це теж зрозуміло. Тому що у Кононенка зараз занадто скандальна репутація і його офіційне формальне призначення на роль керівника фракції призведе до негативної критичної реакції як з боку громадськості, так і з боку засобів масової інформації. Потрібна фігура більш нейтральна, більш політична, не бізнесовий партнер президента Петра Порошенка. Тобто потрібна людина з власною політичною біографією», – підкреслив Володимир Фесенко.

На думку політолога, основну роль під час ухвалення кандидатури Ігоря Гриніва відіграли саме його політичний досвід, близькість до президента і вміння зберігати нейтралітет.

«Треба розуміти, що на цій посаді лідер фракції виступає й у ролі речника, і одночасно у ролі комунікатора: людина має мати доступ до президента, вміти оперативно представляти позицію президентської команди, мати політичне мислення. А також бути комунікатором усередині фракції. Ігор Гринів, з точки зору ораторських здібностей, очевидно, поступається Луценку, але досвід комунікації, досвід різних виборчих компаній у нього величезний. Гринів вже понад два десятиліття у політиці як на загальноукраїнському рівні, так і на регіональному – львівському. Думаю, що близькість до президента, великий політичний досвід і стали головними чинниками. Крім того, Ігор Гринів нейтральна, не конфліктна фігура», – каже експерт.

І зазначає, що однозначно, одноосібного лідера зараз у фракції нема, тож потрібна була людина врівноважена, відносно нейтральна, яка б могла впливати на різні угруповання всередині фракції із внутрішньою позицією БПП. Тож у цьому сенсі виходили саме з політичних якостей Гриніва.

Довідка:

Ігор Олексійович Гринів народився 10 березня 1961 року у Львові. Український політик, політтехнолог, народний депутат України п'яти скликань. Виконавчий директор Фонду підтримки економічних досліджень, голова юридичної компанії «Середньоєвропейська агенція».

З 18 червня 2014 – радник Президента України (поза штатом, за згодою). 11 липня 2014 – заступник Глави Адміністрації Президента України. Курував питання внутрішньої та гуманітарної політики. З 27 листопада 2014 – народний депутат України 8-го скликання.

Кар’єра

Трудову кар'єру розпочав в 1983 році у Львівському державному університеті, в якому до 1987 року був науковим працівником.

Політичною діяльністю почав займатися ще в часи СРСР, коли в 1987 році увійшов до складу ради організації «Меморіал». Також він був одним з тих, хто був організатором на Львівщині Народного Руху України. У період з 1988 по 1989 рік Гринів очолював громадське об'єднання «Товариство Лева».

У 1990 році брав участь у виборах до Верховної Ради, був обраний народним депутатом України I скликання.

З 1994 року в Українському фонді підтримки реформ займав посаду виконавчого директора.

З 1995 року займав посаду виконавчого директора в юридичній компанії «Середньоєвропейська агенція».

Також Гринів був головою виконкому партії Реформи і порядок (ПРП).

У 2002 році обраний народним депутатом України IV скликання, пройшов до парламенту за списком блоку «Наша Україна». Під час президентської виборчої компанії в 2004 році від штабу кандидата Віктора Ющенка в декількох мажоритарних округах керував виборчими кампаніями. У 2003 році в центральному офісі блоку «Наша Україна» обіймав посаду заступника керівника, на цій посаді перебував до 2004 року.

У 2005 році, в період з лютого по вересень, Гринів займав пост керівника Національного інституту стратегічних досліджень.

У 2006 році  почав співпрацювати з партією УДАР, зокрема, під час виборів мера Києва очолив виборчу кампанію Віталія Кличка.

У 2007 році стає народним депутатом України VI скликання від Блоку Юлії Тимошенко.

З  березня 2014 року - народний депутат України VII скликання від ВО «Батьківщина».

Весною 2014 року на позачергових виборах Президента України був членом виборчого штабу Петра Порошенка, відповідав за виборчі стратегії.

З червня 2014 р. – позаштатний радник Президента України. З липня 2014 р. призначений заступником Глави Адміністрації Президента України. Займається питаннями внутрішньої та гуманітарної політики.

У 2014 році обраний  народним депутатом України VIII скликання.

Компромат

Перебуваючи у складі політичної сили «Наша Україна», Ігор Гринів отримав прізвисько «сірий кардинал». На відміну від багатьох своїх колег політик дуже рідко зустрічався і спілкувався з журналістами. Можливо таке прізвисько з'явилося в результаті його діяльності в цій політичній силі. За інформацією ЗМІ, він завжди говорить про те, що він не політик, а політтехнолог.

Хобі

Колекціонує картини львівських майстрів, старовинні книги та ікони. Займається яхтингом, є членом Київського яхт-клубу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: