Міносвіти планує скасувати більшість пільг на вступ до вишів. Чи стане чеснішим відбір

Приймальна комісія КПІ

Заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун учора на брифінгу повідомила, що цього року буде скасовано право позаконкурсного вступу до вишів майже для всіх «пільгових» категорій абітурієнтів. \

Заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун учора на брифінгу повідомила, що цього року буде скасовано право позаконкурсного вступу до вишів майже для всіх «пільгових» категорій абітурієнтів.

За словами чиновниці, так відомство втілює в життя норму Конституції про те, що всі громадяни є рівними у доступі до вищої освіти. Але чи дійсно зміни подолають нерівність, розбиралися у Дивись.Інфо.

Право позаконкурсного вступу скасовується для всіх категорій, крім декількох. Цього року до будь-якого вишу, не складаючи ЗНО, але складаючи іспити при університетах можуть: ті, хто не здатен скласти ЗНО за станом здоров'я, діти-сироти та учасники АТО або особи, які забезпечували проведення АТО.

Також скласти іспити при ВНЗ, не складаючи ЗНО, можуть вступники із тимчасово окупованої території або із зони проведення АТО. Але таким правом вони користуються лише у вишах Донецької та Луганської областей (і які розташовані на вільній території, і переміщені).

Така реформа від МОН (згідно із законодавчими змінами, що були ухвалені Верховною Радою ще наприкінці минулого року) дійсно створює враження відстоювання принципів Конституції, але натомість і залишає поле для виявів корупції. Найбільше занепокоєння викликає можливість деяких студентів уникнути ЗНО.

Як зазначила активіст громадського об'єднання «Опора» Наталія Радиш, у МОН чітко розділять вступ «конкурсних» і «позаконкурсних» вступників.

Відповідно до закону, ухваленого у грудні Верховною Радою, «пільгові» категорії абітурієнтів отримують квоти для вступу до вишів на рівні 10% від загального замовлення.

Занепокоєння викликає справедливість конкуренції між тими, хто братиме участь у позаконкурсному вступі.

Звісно, усі розуміють, що іспити у ВНЗ – це відкритий простір для корупції. І зараз складно сказати, як саме це відбуватиметься, – пояснила Наталія Радиш.

У Львівському національному університеті імені Івана Франка ніяких документів чи роз'яснень щодо зміни умови вступу досі не отримали.

Останнім часом часто на прес-конференціях, брифінгах, нарадах озвучується інформація щодо ймовірних змін до Умов прийому. Однак зазначені зміни Міністерство поки що офіційно не оприлюднило, – розповів відповідальний секретар Приймальної комісії ЛНУ Андрій Гукалюк.

Вступні іспити для тих, хто потребує цієї форми контролю, в ЛНУ обіцяють провести максимально прозоро.

Створено усталену і відпрацьовану систему прийому таких екзаменів. Створюється екзаменаційна та апеляційна комісія – процес є прозорим. Єдине, чого ми на сьогодні точно не знаємо, то це якою буде кількість осіб, які цьогоріч вступатимуть  на основі вступних іспитів, – пояснив Андрій Гукалюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: