Порти з молотка. Процес приватизації українських портів йде «зі скрипом»

0936

Сьогодні, 18 травня, уряд затвердив стартову ціну продажу 99, 6% акцій статутного капіталу ПАТ «Одеського припортового заводу».

Мінімальна сума, яку отримає держава, мала б скласти 13 мільярдів та 175 мільйонів гривень. Такі підрахунки провів Фонд держмайна. До того ж, уряд затвердив і умови конкурсу: не менше двох учасників (один з яких нерезидент, тобто іноземна компанія) і компанії з Російської Федерації до участі в конкурсі не допускаються. Разом з тим, Фонд держмайна уточнив, що «щасливчику», який отримає ОПЗ, доведеться вирішувати питання боргу підприємства перед компанією Ostchem, яку ЗМІ пов’язують з бізнесменом Фірташем. А заборгував порт аж 193 мільйони доларів і це без врахування пені. Чималий борг підприємство має за поставлений газ в 2013-2014 роках.

До прикладу, губернатор Одещини, Міхеіл Саакашвілі, неодноразово наголошував, що виступає за приватизацію ОПЗ, адже підприємство демонструє лише збитки, хоча повинно було б бути прибутковим. Тим паче, що завод є монополістом в Україні на ринку прийому і перевантаження аміаку.

На думку Саакашвілі, всі прибутки ОПЗ та подібних держпідприємств отримувала не держава, а вони «розходились по кишенях».

Нагадаємо, що процес приватизації держпідприємств розпочав ще уряд Яценюка, але довести справу до логічного звершення не вдалося. Та й Верховна Рада тоді не проголосувала за список підприємств, які мали б продати.

В переддень приватизації скандали розгорілись в ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск»  та в «Миколаївському морському торгівельному порті». Профспілки обох підприємств звинувачували Міністерство інфраструктури в тому, що на їхні порти прислали нове керівництво аби ті їх розорили. За словами робітників, які називали обраних в Міністерстві керівників «варягами», прислані посадовці представляли інтереси «окремих бізнес структур».

Так, до прикладу, скандал з «СМП «Октябрьск» триває і досі.

Як повідомив 18 травня прем’єр Володимир Гройсман, суд заборонив Міністерству будь-які дії по узгодженню нового керівника порту.

Почалося все з того, що Мінінфраструктури обрало на посаду директора Сергія Сечкіна, проте тодішній керівник, Олександр Басюк, виступив проти такого призначення, підтримуючи думку колективу. І в той же ж час нардепи звинуватили керівництво порту в корупції.

Зрештою, на посаду в.о. директора призначили Костянтина Лагуткіна. А, як стало відомо «Дивись.info» з власних джерел (наразі офіційно не підтверджено), пана Басюка нещодавно «забрали» в Київ на посаду директора Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень. Правда, особливого розголосу з цього приводу не робили.

Всі судові процеси і зміни в керівництві значно сповільнюють та ускладнюють можливу приватизацію підприємств, до якої порти готували вже давно. Пропозиції щодо миколаївського порту, наприклад, надходили від Держмайна, ще у лютому 2016 року. Зауважимо, що експерти побоювались, що затягнути приватизацію ОПЗ може борг підприємства, проте в «одеському» варіанті нових власників просто попередять про нього.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: