Стало відомо, яка саме книга зникла з Національної бібліотеки ім. Вернадського

Викрадена з фондів Національної бібліотеки України ім.Вернадського книга першодрукаря Івана Федорова є екземпляром не найдавнішої, надрукованій в Україні книги «Діяння та послання апостольські» 1574 року видання, а однією з найдавніших надрукованих на території Росії книг «Діяння святих апостолів списана святим апостолом і євангелістом Лукою» 1563-1564 рр видання.

Викрадена з фондів Національної бібліотеки України ім. Вернадського книга першодрукаря Івана Федорова є екземпляром не найдавнішої, надрукованій в Україні книги «Діяння та послання апостольські» 1574 року видання, а однією з найдавніших надрукованих на території Росії книг «Діяння святих апостолів списана святим апостолом і євангелістом Лукою» 1563-1564 рр видання.

«Підтверджую факт викрадення Апостола 1564 р з Національної бібліотеки України ім.Вернадського. Вкралася помилка, оскільки викрадений не львівський, а московський Апостол 1564 р. В бібліотеці зберігалися три екземпляри видання», - написала завідувачка відділом стародруків та рідкісних книг Національної бібліотеки Наталія Бондар на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, викрадач представився співробітником спецслужб: «Прийшов з листом про перевірку цінних фондів, мав дійсне посвідчення спецслужби». За фактом крадіжки співробітники відразу ж викликали поліцію.

Науковець також зазначила, що до вивезених з резиденції Межигір'я книг екс-президента Віктора Януковича даний екземпляр «Апостола» не відноситься, оскільки книги В.Януковича були передані в Національний художній музей, а не в фонди Національної бібліотеки.

Пізніше вона зазначила, що «подібні крадіжки можуть мати міжнародні «руки-ноги» і закликала колег «звернути увагу на збереження в Ваших бібліотеках таких груп видань, як видання І.Федорова, кириличні книги, інкунабули, книги громадянської друку, рідкісні ілюстровані книги ХІХ -ХХ ст. Особливо якщо до них проявляє інтерес один і той же читач». Також вона закликала «перешкоджати продажу примірника Апостола - його особливості детально описані і добре відомі фахівцям, а при найменшій підозрі, що мова йде про вкрадену книгу, звертатися в правоохоронні органи і до нас».

«Якщо Ви маєте інформацію про крадіжки Апостола 1564 року або інших подібних книг в сховищах світу за останні десятиліття, будемо вдячні за таку інформацію», - додала Бондар.

Вважається, що московський «Апостол» був виданий накладом близько 2 тис примірників, з яких в даний час відомі менш ста, 3 – зберігаються в Києві та 2 - у Львові. У книзі 267 аркушів (534 сторінки), формат 28х18см.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: