За минулий рік купівельна спроможність українців знизилася на 3%

Середня купівельна спроможність українців у 2015 році в національній валюті скоротилася на 3% від рівня 2014 року і становила 979 євро, повідомляє дослідницька компанія GfK Ukraine.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, такі дані отримані компанією GfK за результатами щорічного дослідження ринку роздрібної торгівлі 33 країн Європи виходячи з розрахунку середньорічного курсу євро до національних валют в 2015 році.

«У 2015 році у більшості країн (що беруть участь в дослідженні - ІФ) спостерігалося економічне зростання і зниження рівня безробіття. Це виявилося у збільшенні номінальних показників купівельної спроможності, які підвищилися в країнах Європейського Союзу (ЄС) на 3,7% порівняно з попереднім роком. Це означає, що кожен середньостатистичний житель ЄС за рік витратив 15, 948 тисяч євро на споживання, оренду, збереження коштів і пенсійне страхування», - зазначено в повідомленні.

За даними компанії, показник середньої купівельної спроможності жителів України в 2015 році став найнижчим серед досліджуваних країн.

Компанія також фіксує скорочення в 2015 році частки роздрібних покупок в приватному споживанні, середній показник якої в досліджуваних країнах становив 30,4%.

«Хоча у споживачів є гроші на покупки, проте вони схильні витрачати більше засобів на послуги, подорожі, відпочинок, чим на товари. Такі переваги призводять до зменшення частки витрат на купівлю споживчих товарів», - говориться в повідомленні.

В Україні частка роздрібних покупок в приватному споживанні в 2015 році становила 64%, що є найвищим показником серед досліджуваних країн.

Згідно з даними GfK, обсяг торгових площ в 28 країнах ЄС в 2015 році збільшився на 0,3% по, проте показник торгових площ на душу населення залишився на рівні 2014 року і становив 1,17 квадратний метр. В Україні такий показник в 2015 році був на рівні 0,42 квадратний метр торгових площ на 1 осіб.

Дохідність торгових площ в 2015 році в 28 країнах ЄС збільшилася на 2,7% від показника 2014 року і досягла 4, 2 тисячі євро за квадратний метр на рік.

«Найвищий рівень доходності торгових площ демонструють Північна Європа, Швейцарія і Люксембург, а найнижчий - Східна і Південно-Східна Європа. В Україні в 2015 році дохідність торгових площ була 1,934 тисяч євро за квадратний метр на рік», - вказано в повідомленні.

GfK прогнозує, що в 2016 році підприємства роздрібної торгівлі країн ЄС продовжать зміцнювати свої позиції. Так, в 28 країнах ЄС компанія чекає середнє збільшення обігу підприємств роздрібної торгівлі на рівні 1,1% порівняно з 2015 роком. Найбільш позитивна динаміка очікується в Румунії (зростання на 7,2%) і країнах Балтії (3,8-4,9%).

За даними компанії, в Україні в 2015 році обіг стаціонарних торгових підприємств в євро знизився на 24,2% від рівня 2014 року.

«Україна уперше була включена в міжнародне дослідження роздрібної торгівлі, яке охоплює 28 країн ЄС, а також Туреччину, Норвегію, Швейцарію і Росію. Різке знецінення гривні в 2015 році призвело до низьких позицій України порівняно з іншими країнами, охопленими дослідженням. Проте варто зазначити, що масштаб падіння купівельної спроможності українців був меншим, ніж масштаб девальвації, оскільки внутрішні ціни росли повільніше, ніж знецінювалася гривня» - заявляють аналітики GfK.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: