Декомунізація оминула Червоноград: місто не стане Кристинополем

13249358_1113386978700385_1672444385_n

Сьогодні парламентарі у рамках декомунізації узаконили 300 перейменувань. Зокрема Дніпропетровськ відтепер Дніпро, Комсомольськ – Горішні Плавні, а Цюрупинськ – Олешки. Єдине місто на Львівщині, про ймовірне перейменування якого роздумували – шахтарський Червоноград. Та наразі про повернення місту старої назви – Кристинопіль – не йдеться.

Керівництво Червонограда пояснює: назва міста під закон про декомунізацію не підпадає, та й далеко не всі містяни прихильні до перейменування.

«Є молоді активісти, релігійні громади, священики, які за повернення до первинної назви Кристинопіль. Але є частина людей, які пов’язали своє життя з Червоноградом, які будували тут шахти. У них назва Червоноград асоціюється з періодом шахтарської доблесті. Вони притримуються думки зберегти назву Червоноград. Активних обговорень щодо цього в місті немає», – пояснює міський голова Червонограда Андрій Залівський.

Частина громади Червонограда за Кристинопіль. Адже так назвав місто при заснуванні польський шляхтич Фелікс Казимир Потоцький ще 1692 року (на честь своєї дружини Кристини Любомирської). У місті збережений палац графів Потоцьких.

Інші червоноградці переконані, що назва Червоноград більше шахтарська, аніж радянська. Мовляв, з цією назвою пов’язані шахтарські страйки. Ба більше, в Червонограді вперше в СРСР знесли пам’ятник Леніну.

«Як на мене особисто, Кристинопіль – більш приваблива назва. У нас є Кристинопільська чудотворна ікона Божої Матері. Вона кристинопільска, а не червоноградська. За історією, саме вона колись врятувала поселення. Можливо, стара назва могла б щось додати місту та зміцнити його. Однак зараз назва Червоноград під декомунізацію не підпадає, тому поки це питання не порушуємо», – розповів мер Андрій Залівський.

За його словами, якщо буде бажання громади, питання перейменування почнуть розглядати. «Громада сама має визріти до тієї назви, після чого буде суспільний діалог», – зазначив Андрій Залівський.

Довідка:

Червоноград – один із центрів Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну. Цю назву місто отримало 1951 року, коли Кристинопіль перейшов до складу СРСР.

Ольга Лех

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: