Клінтон-Трамп: хто і як визначатиме політику США щодо України

6d669c3012e60f55f4a2bc38273b719e_650x410
Головні кандидати на пост президента США

Наразі тільки у випадку перемоги Гілларі Клінтон на виборах президента можна прогнозувати зовнішньополітичний вектор США щодо України. Натомість Дональд Трамп – особистість непослідовна і будує свою виборчу кампанію на популізмі.

Про це Дивись.info сказав дипломат і громадський діяч, колишній генеральний консул України у Стамбулі Богдан Яременко. 

«На сьогоднішньому етапі в США склалася певна ситуація, коли, з одного боку, є президент Обама, який займає дуже обережну лінію, з іншого ж – є уряд і конгрес, які виступають за більш активні форми допомоги нашій державі, зокрема йдеться про надання озброєння. Але навряд чи за той період, доки Обама залишить Білий Дім, щось зміниться. Адже лінія президента й визначає політику усього уряду», – сказав Богдан Яременко.

На думку дипломата, сьогодні можна говорити про зовнішньополітичний вектор США щодо України тільки у випадку перемоги на виборах кандидата від Демократичної партії.

«На сьогодні, скажімо, легше прогнозувати, хоча це й невдячна справа і можна бути неточним у цих прогнозах, якими будуть дії Гілларі Клінтон. Більшість експертів схиляється до того, що суттєвих змін у політиці США щодо України не буде. Однак Гілларі Клінтон може піти дещо далі, ніж президент Обама, розширивши форми допомоги Україні», – наголошує експерт.

А позиція республіканці Дональда Трампа загалом незрозуміла і будується, швидше, на популізмі.

«Ніхто просто не розуміє, у чому полягатиме його зовнішня політика, оскільки в нього немає свого бачення – він людина недосвідчена у цій сфері.

Сьогодні є тільки обрана ним група радників і помічників у сфері національної безпеки, зовнішньої політики і оборони. І ця група не дає підстав для оптимізму у сфері зовнішньої політики», – зазначає Богдан Яременко.

Одним із радників Дональда Трампа з питань Росії та Центральної Азії є Картер Пейдж, який не є фахівцем у зовнішніх відносинах, однак добре знається на інвестиціях, адже пропрацював сім років інвестиційним банкіром, який спеціалізувався на енергетичних проектах, відтак мав тісні зв’язки із російським Газпромом.

«Позиція цієї людини зрозуміла, він публічно висловлювався, виступає за те, що санкції проти Росії є злом і їх треба уникати, що з Росією треба співпрацювати, але, скажімо, зовсім незрозуміле його місце у команді Трампа, тобто наскільки він впливовий, наскільки він близький, наскільки він, зрештою, визначатиме політику і кандидата у президенти, і, можливо, президента. Його особистість і погляди десь викликають занепокоєння, але нічого наразі сказати не можна, бо він себе ще не проявив у ролі радника. А заяви Трампа з будь-яких приводів є вкрай непослідовні, зазвичай, вони популістські, тобто він озвучує те, що хоче почути аудиторія», – наголосив дипломат.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: