Коли Україні чекати своєї черги у НАТО: думки експертів

Прапори Чорногорії та НАТО
ipress.ua

Декілька днів тому у Брюсселі голови МЗС країн НАТО підписали договір про вступ маленької Чорногорії до Альянсу. Тепер країна може брати участь у всіх зустрічах НАТО як партнер і як держава, запрошена до членства.

Виникає питання - чому ж не ми, а Чорногорія підписала протокол, а для України, на території якої йде війна, ця перспектива здається реальністю за виднокраєм. Поцікавимось, що думають з цього приводу політологи, і скільки ще чекати Україні приєднання до натівської сім’ї.

Політичний  експерт Євгена Магда вважає, що членство в НАТО загальмовує такий фактор, як військовий конфлікт на Донбасі, втім, наголошує, що не потрібно робити однозначно негативних висновків стосовно перспектив вступу нашої держави до НАТО.

«НАТО розглядається не лише як військово-політичний блок, але і як простір єдиних демократичних цінностей. Саме тому Альянс залишається привабливим для колишніх соціалістичних країн, і Чорногорія не є виключенням попри тривалий період орієнтації Подгоріци на Кремль. Її приєднання до НАТО є серйозним ударом по російських інтересах на Балканах.

[dyvys_blockqoute text="Що стосується України, то її конфлікт з Росією суттєво зменшує швидкість євроатлантчиної інтеграції, оскільки НАТО не прагне загострювати відносини з Кремлем. " author=""]

До того ж наша країна залишається нереформованою у багатьох сферах, серед яких безпекова не є пріоритетом. З іншого боку, агресія Росія на Донбасі, хоча і не спричинила максимальне зближення з Альянсом, змусила НАТО діяти більш активно в якості гаранта миру та безпеки Європи».

 НАТО бере участь у врегулюванні конфліктів у всьому світі, а особливо у зонах, де безпосередньо зачіпаються його інтереси. Присутність Альянсу на Балканах Заходу зараз потрібна як гарант стабільності. Складається враження, що Росія і США грають в шахи. І поки  у Заходу забракло політичної волі сказати "шах" Росії, приєднавши до себе Україну, він зробив хід конем, давши таку можливість маленькій Чорногорії. Що вже викликало шквал обурень Росії на повідомлення про членство.

Російська влада почала загрожувати Чорногорії санкціями, припиненням інвестування та військово-технічного співробітництва. «Чорногорія повинна усвідомлювати, що у зв'язку з її вступом до НАТО багато програм, які вона раніше реалізовувала з Росією, в тому числі з військово-технічного співробітництва , будуть неможливі», - заявив Віктор Озеров. Іншої реакції Кремля годі було й сподіватись.

Перспектива членства  у НАТО здається такою привабливо для пострадянських країн... Ми часто чуємо «все залежить від Заходу», «членство в НАТО необхідне», і продовжуємо молитися на Америку та Європу. Але забуваємо, що втрачає, в першу чергу, Захід, а не ми. Адже втрата України для нього  обмежить геополітичні можливості, а це призведе до домінування Росії. І тут не можна не згадати Збігнєва Бжезинського, який ще у 1997 році відзначив Україну, як геополітичну вісь, від якої залежать, хто ж стане  геополітичним центром: США чи Росія. І саме за його прогнозами розгортаються події у світі. Стратег стверджував, що у разі здобуття Москвою України з її 52-мільйонним населенням величезними ресурсами, а також із виходом до Чорного моря, Росія автоматично знову здобуде необхідні засоби для того, щоб стати могутньою імперською державою, що охоплюватиме Європу і Азію.

«Втрата Україною незалежності матиме негативні наслідки для Середньої Європи, перетворюючи Польщу в геополітичну вісь на східному кордоні об’єднаної Європи», - писав американський політолог. Такої ж позиції притримується й політолог Ігор Тодоров:

«Бракує колективного усвідомлення, що російська агресія є агресією не тільки проти України, а проти західного світу як такого. Одне з завдань Путіна (тут я солідарний із Тімоті Снайдером) – це руйнація Європейського Союзу через приниження його значення».

 Можливо колективного усвідомлення і бракує, та все ж західні лідери далекоглядні (принаймні хотілося б так думати) і  прекрасно розуміють, що вже "запахло смаленим вовком", але вичікують. Звідси випливає наступне: або Захід дійсно втратив свою значущість і боїться, або ж  з Кремлем вже давно про все домовлено.

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: