Львівських фермерів закликають не продавати молоко переробним заводам

У Львівській області є лише 20 фермерських молочних господарств, які тримають сто і більше корів. У Жовківському районі є три таких підприємства. А є райони, де молочних ферм немає.

Про це сьогодні, 23 травня, під час прес-конференції на тему: «Корови - під ніж. Чому селянські господарства скорочують молочне поголів’я і як врятувати галузь молочного скотарства?», повідомив директор Львівської аграрної дорадчої служби, сертифікований дорадник у галузі молочного господарства Іван Паньків, повідомляє Львівський прес-клуб.

За його словами, зараз в області створюються малі сімейні ферми з  поголів’ям корів не більше десяти.

Ось у Жовківському районі фермери Надя і Володимир Хрущі в себе на подвір’ї добудували стару стайню. І ціна на їхнє молоко -приблизно до п’яти гривень, - каже Іван Паньків.

Таких дрібних фермерських господарств, які тримають від десяти до 30 корів у області, є близько шістдесяти. Крім того селяни об’єднуються у кооперативи.

«Маємо вісім кооперативів. Наприклад, кооператив "Покрова" об’єднав в собі 172 члени. Це люди, які тримають одну, дві, три, до десяти корів. Учора вони зібрали за день близько 6200 літрів молока. Це молоко потрапляє на заводи. І то заводи не хочуть брати й ставлять дуже низьку закупівельну ціну», - розповідає  дорадник у галузі молочного господарства.

Водночас він вважає, що якщо всі виробники не повезуть молоко на заводи, а продадуть його споживачам напряму, то витрати споживачів зменшаться вдвічі, а виробники навіть зможуть щось заробити.

За його словами, в Канаді, наприклад, держава не підтримує виробників молока фінансово.

«Вона їм допомогла створити справедливі умови життя на ринку. Раз на рік за одним столом сідають на переговори представник від переробних підприємств, представник від виробників молока та державний чиновник. За один день вони погоджують ціну на наступний рік. В Канаді ціна молока від фермера становить 50 відсотків від ціни молока у супермаркеті. Якщо у нас в супермаркеті продають молоко «Селянське» 15.80, то треба заплатити фермеру Петру половину від цієї ціни. І він буде задоволений, йому не треба буде ані підтримки від держави, ані інших дотацій», - вважає Іван Паньків.

Для цього, за його словами, треба тільки посадити за один стіл представників від переробних підприємств та виробників молока. Якщо вони між собою не зможуть домовитися, тоді державний чиновник матиме право назвати економічно обґрунтовану ціну, яка дозволить жити фермерові та працювати переробникові.

«Ми не кажемо, щоби фермерам платили по 20-30 гривень за літр молока. Але дайте справедливу ціну за молоко, щоби виробник хотів його далі виробляти», - каже директор Львівської аграрної дорадчої служби.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: