У Львові покажуть найкращі документальні фільми року

З 7 по 12 червня Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA покаже у Львові хіти цьогорічного фестивалю. Покази відбудуться в Палаці Мистецтв (вул. Коперника, 17), про це повідомили організатори.

Для львів'ян покажуть чотири документальні стрічки: «Майже святий» Стіва Гувера, «Як змінити світ» Джеррі Ротвелла, «Українські шерифи» Романа Бондарчука та «У променях сонця» Віталія Манського.

Їхні герої – звичайні люди, які прагнуть змін. Ці історії – ілюстрація того, на що здатен їхній «внутрішній двигун», і черговий доказ – наш світ тримається на небайдужих людях. Фільми розкажуть про пастора з Маріуполя, засновників Ґрінпіс, шерифів з українського села Cтара Збур’ївка та примарну Північну Корею.

DOCU/ХІТ – новий фестивальний проект, який згодом планує стати повноцінним прокатом документального кіно в Україні. Попри те, що креативна документалістика нині стає глядацькими хітами, поза фестивалем у нас фактично немає будь-якої дистриб'юції доку: режисери можуть розраховувати на показ фільму один-два рази на рік.

«З'являється фільм про боксера Кличка чи про співака Вакарчука, його прокатують. А постійної можливості сходити на вихідних на документальний фільм у кінотеатр не існує. Українські телеканали їх теж не показують, уважаючи, що глядач до неігрового кіно не доріс. Але це помилково, озираючись на досвід Docudays UA. Я впевнений, що треба використовувати всі можливості для показів, щоб зацікавити цим жанром. Чим більше ставатиме глядачів, тим більше нових фільмів буде з'являтися», – говорить режисер фільму «Українські шерифи» Роман Бондарчук.

Його фільм також можна буде побачити в кінотеатрі. Це історія про самоорганізацію громади в складний для країни час. Двоє шерифів зі Старої Збур’ївки, не чекаючи приїзду міліції чи інших служб порятунку, допомагають односельцям вирішувати будь-які проблеми. Фільм — призер найбільшого фестивалю неігрового кіно в Європі IDFA.

На фільм-відкриття фестивалю «У променях сонця» Віталія Манського два дні тягнулися довжелезні черги. Для того, щоб знімати в одній з найзакритіших країн світу Північній Кореї, режисер згодився фільмувати за наперед написаним сценарієм про життя восьмирічної школярки в Пхеньяні. Утім місцеві партійні робітники навіть не могли уявити, яку «послугу» зробили Манському.

Захопливий і відвертий «Як змінити світ» розповідає про ініціативу, що народилася силами кількох ентузіастів. 1971 року компанія друзів попливла до зони ядерних випробувань: їхній протест сколихнув світ, започаткувавши Ґрінпіс та визначивши сучасний рух зелених.

А от «Майже святий» – справжній трилер про український Маріуполь, який спродюсував найзагадковіший голлівудський режисер Терренс Малік. Головний герой – священик і місцевий авторитет Геннадій Мохненко – зробив собі ім’я, силоміць забираючи бездомних дітей-наркоманів з вулиць міста. Та із часом домівка для безхатченків перетворилася на Республіку Пілігрим, яка живе за власними законами.

Детальний розклад показів дивіться на сайті проекту docuhit.org.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: